Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lönsamt vågspel

Annons

Äventyr Dalarna är en ekonomisk förening, som sedan fem år arrangerar turer med timmerflottar på Österdalälven och Dalälven. Bakom föreningen står fem familjer.

- Verksamheten ger sommarjobb åt våra ungdomar och bidrar till att locka turister till Gagnef, förklarar Ulf Linneus, en av de ansvariga.

Genom samarbete med andra föreningar och med företag kan Äventyr Dalälven skräddarsy aktivitets- och/eller festpaket för företag, förvaltningar, föreningar och andra typer av grupper.

- Resenärerna får själva bygga sina flottar och en del företag använder flottfärderna för att bygga lag, helt enkelt skapa en vi-anda, berättar Linneus.

Andra grupper ser flottfärderna mer som avkoppling i en avstressande miljö. Under fjolåret åkte ungefär 200 personer timmerflotte på älven mellan flottbron i Gagnef och Mellsta i Borlänge. Men i år kommer passagerarantalet att öka betydligt.

- Inför den här säsongen har vi marknadsfört oss på Vildmarksmässan och intresset är stort, även om det går i vågor. Flest bokningar har vi under industrisemestern, säger Linneus.

Den ekonomiska föreningen har investerat i en båt som kan bogsera tillbaka flottarna till Gagnef. De som inte vill bygga egna flottar har alltså tillgång till färdigbyggda.

Men det var aldrig aktuellt för gårdagens "premiärflottister" - ett 20-tal scouter, som knåpade och knopade ihop sju timmerflottar.

- Vi hade inte tid att delta i vårt årliga nationella läger, men det här är ett bra och roligt alternativ, förklarade scoutledare Fred-rik Torberger innan flottan av flottar avseglade från Gagnef.

Ungdomar och ledare från Fyriskåren i Uppsala och Täby scoutkår, både tillhörande nykterhetsrörelsens kårer, samt Uppsala baptistscoutkår "Äventyrsfabriken" hade åkt tåg till Leksand och därefter cyklat till Gagnef. Efter två dagar på älven går de i land vid Sifferbo camping och vandrar tillbaka till Gagnef.

- Vi jobbar patrullvis under hela lägret, oavsett om det gäller tältning, matlagning eller bygge av flottar, berättar Torberger, som avslöjar att bland lägeraktiviteterna märks ett strandparty och några lektioner i folkdans.

I många avseenden är Dalarna som en vacker tavla och scout-lägret har följdriktigt fått namnet Kurbits. Under måndagen hade dock tavlan vissa skönhetsfläckar: Solskenet var alldeles för matt, molnen var målade i alltför mörka färger och vattentemperaturen i Dalälven för låg.

- Men vi klarar det här galant, vi är ju scouter, fastslog några av ungdomarna.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons