Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv i musik

Annons

Björklund är född i Smedjebacken men kom som ung till Grängesberg där hans kulturintresse grundlades, bland annat genom praktik på biblioteket under legendariske Erik Yngström.

John tillhörde den generation unga grängesbergare där utbildning i kommunala musikskolan var lika åtråvärd som moped, tack vare musikkonsulent Åke Bengtssons stora insatser inom det lokala musiklivet.

John utbildades till bibliotekarie och blev Uppsalabo i femton år. Vid den tiden kom han också att under 20 år ingå i Joculatores Upsaliesis, en internationellt känd grupp med medeltida musik som specialitet.

1976 kom han hem till Bergslagen som bibliotekschef i Fagersta och kom senare att bli mannen som skapade kulturskolan efter den kommunala musikskolan för tiotalet år sedan.

Från att tidigare spelat klarinett i olika sammanhang bytte han till fagott. 1979 blev han medlem av Bergslagens kammarsymfoniker. Ordförande är han sedan 1982. Genom åren har orkestern gjort 420 konserter, noga bokförda av John, som dessutom är legitimerad fagottpedagog.

Han är bosatt i Kopparberg och arbetar i Fagersta, men fortfarande är det Råbroviken och Grängesberg som gäller som "hemma".

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons