Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett land under press

Annons

- Vi hade en radio hemma, men den var så dålig att det inte gick att höra speciellt bra vad som sades. En annan bild gav tidningarnas löpsedlar och antinazisttidningen Trots Allt.

Bo Lindahl har studerat löpselar från 1938 till krigslutet 1945 i Kungliga Bibliotekets arkiv. Han tog kopior på de mest intressanta löpsedlarna. Dessa visar en bild av ett krig som i allra högsta grad påverkade Sverige.

Skriftställaren Ture Nerman stod bakom tidningen Trots Allt. Han var också poet och bror till konstnären Einar Nerman. Det var inte lätt att distribuera och transportera tidningen, som ofta togs i beslag eller fick transportförbud.

- Nazistvännerna fanns inte minst inom kyrka, stat och kungafamilj. Motståndet mot dem som kämpade mot nazismen var kompakt, säger Bo Lindahl.

Bo Lindahls utställning har visats i Stockholm, men på torsdag invigs den i Rättviks kulturhus av före detta kulturminister Bengt Göransson.

Det är 60 år sedan krigsslutet. Då var Bo bara tolv år gammal. Löpsedlarnas informativa budskap gjorde djupt intryck på honom, och inte minst bomberna som föll över Stockholm och Strängnäs.

Populärmusik från krigsåren, bandupptagningar av Hitler och andra ledare spelas på utställningen och under invigningen på torsdag spelar Sege Johanssons band.

Saimi Erkers från ABF serverar ärtsoppa. ABF arrangerar utställningen Sverige under andra världskriget tillsammans med med PRO och Kulturhuset.

- Vi är mycket stolta över att kunna presentera utställningen som vi följer upp med diskussioner och samtal kring händelser under andra världskriget. Hur påverkades till exempel Rättvik och vilka erfarenheter har människor här?

- Utställningen pågår tre veckor i Rättvik innan den fortsätter till ABF i Borlänge, berättar Anki Dåderman, ABF Rättvik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons