Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett konstnärsliv i fokus

Annons

Isakes Kisti föddes 1899 på Isakes gården vid stationen i Floda. Nio barn föddes på gården men endast sex av dem nådde vuxen ålder.

En av Kistis bröder, Nils, försvann till Amerika i unga år. Nils kom aldrig tillbaka till Floda, något som Kisti sörjde över i hela sitt liv. Kistis äldsta bror var den stora riksspelmannen Olof Tillman.

Isakes Kisti var en kvinna med många strängar på sin lyra. Musiken var en del av hennes vardag när hon växte upp, och hon härstammar också från Lenasläkten som var en berömd spelmanssläkt från Floda.

Målning och diktning var en betydelsefull sysselsättning för Kisti. På 1940-talet började hon att måla. Tavlorna är naiva och naturen, skogen och landskapet är kärnan i hennes målningar.

Diktningen vet man inte så mycket om. I några gulnande pappersark har man funnit texter som Kisti diktat. Det är allt från tankar, känslor och upplevelser som hon fick när hon vistades ute i det fria. Kisti tonsatte även sina dikter.

Kisti arbetade med diverse arbeten, bland annat var hon "hårkulla" som var en ovanlig sysselsättning för en kulla från Floda.

Hembygdsföreningen i Floda vill att människor som vet något om Isakes Kisti kommer till hembygdsgården under nästa vecka och berättar det man vet om henne.

STEFAN HAMRÉUS

Mer läsning

Annons