Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett jungfruligt företag

Annons

I Koverhar i Finland har Rautaruukki haft sitt stålverk.

- De flesta enheter i dagens Ovako har hetat så under historiens gång. Imatra, Dalsbruk och Koverhar har tidigare hetat Ovako.

- Ingen i dag tänker på Vuoksenniska och Koverhar när man hör namnet, konstaterar Ovako Smedjebackens vd Kimmo Väkiparta som tillägger:

- Ovako är inget finskt ord men jag har hört rykte att Owako betyder jungfru på japanska.

Ovakos nya firmaskyltar kommer under hösten och 2006 kommer Ovako Smedjebacken att fira att det är 150 år sedan Smedjebackens valsverk grundades.

En separat börsnotering för det nya bolaget Ovako är inte aktuell enligt Rautaruukkis vd Sakari Tamminen.

Rautaruukki äger 47 procent i nya Ovako, resterande delar ägs av SKF och Wärtsilä.

Rautaruukkis vd bedömer att det sannolikt kommer fler stora strukturaffärer i stålsektorn framöver.

Tidigare har ståljättarna hållt sig inom sin kontinent när de köpt och strukturerat. Den tiden är förbi.

I höstas bildades världens största stålföretag, Mittal Steel, när nederländska Ispat International köpte LNM Holdings och nordamerikanska International Steel Group. Mittal Steel har 165 000 anställda i 14 länder på fyra kontinenter.

- Det vore en logisk utveckling att det kommer bildas några mycket stora spelare framöver, säger Rautaruukkis vd till nyhetsbyrån Direkt.

De senaste 20 åren, undantaget de senaste två åren, har det varit problem med överproduktion för bulkprodukter. I och med strukturaffärerna går trenden mot gigantbolag och mot mindre specialiserade nischbolag som Ovako.

Om det stannar vid dagens nya Ovako eller det kommer nya strukturaffärer inom långa produkter finns det ingen som vill uttala sig om i dag. Nu är det synergivinsterna de närmsta åren som gäller i det jungfrueliga Ovako.

På området konkurrenter inom långa produkter har de ryska bolagen, som exempelvis Evraz, visat stort intresse för att köpa in sig i Europa.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons