Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hopkok av känslor och förvecklingar

Annons

Colleen McCullough. Är namnet bekant? Det är australiensiskan som skrev Törnfåglarna, romanen som fick tårefloder att flöda världen runt över den olyckliga kärleken mellan en man som vigt sig åt katolska kyrkan och kvinnan han älskade. Den var med andra ord smaskens.

Men det var ett intet mot vad hon åstadkommit i Beröringen. Handlingen utspelas på 1800-talet i Europa, Amerika, men mest i Australien och något lite i Asien och är ett hopkok av känslor och förvecklingar som får en att gapa. Dessutom dänger författaren in en ordentlig näve kvinnlig frigörelsekamp och då är hon för all del ganska underhållande.

Men mest storknar man inför den briljanta intelligens, den häpnadsväckande elegans, skönhet, kompetens och hjärtegodhet som utmärker personerna. I kärlek är de däremot dumma som spån och åren ilar utan att de förstår sitt eget bästa. Men när ett par av dem, som skapats för varandra, sent omsider faller i varandras armar ljungar blixtarna, ryter åskan och vräker regnet ner. Ja, hon kan verkligen, gumman McCullough, fast hon närmar sig de sjuttio. Hör här hur hennes beskrivningar kan låta:

"...och händerna med ringarna han gett henne påminde om sjöanemoner som böjdes och vajade, burna av tankarnas strömmar."

Rent befängt är det när hon låter en (visserligen super-super-begåvad) ännu inte tvåårig baby, tala med sin pappa, huvudpersonen Alexander Kinross, och bland annat säga: "Allting är relativt pappa, det vet du väl." För att balansera detta underbarn låter McCullough sin Alexander få en andra dotter, som är efterbliven.

Denne man är oäkting från Skottland och jagar pengar och makt för att kunna hämnas för den hårdhet han upplevt som barn. Alexander den store, i vars spår han följer, är hans förebild. Genom guld och diamantfynd blir han stormrik. Han rider genom Europa på en bildningsresa och köper ovärderlig konst. Han lär sig många språk, lever ihop med en färgsprakande relativt kysk ägarinna av ett horhus, gifter sig med en 16-åring, som han skickar efter från Skottland och så vidare, och så vidare. Och naturligtvis adlas han i sinom tid av engelska drottningen! Teknikens och arbetarrörelsens framväxt får vara med på ett hörn liksom den kinesiska invandringen till Australien, som var en av dåtidens politiska stridsfrågor.

Det vilar ett drag av sipphet över Beröringen trots att författaren med välbehag dröjer vid menstruationer, fruktansvärda förlossningar, skändning, ett bestialiskt hämndemord och annat mums!

Boken är inte på långa vägar så välskriven som Törnfåglarna men att den kommer att snärja läsare, det är jag bombis på.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons