Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett helt område länsat av tjuvar

Annons

Området Hagen mellan Harnäs och Hagge kunde ha varit en idyll. Men efter inbrott i sju hus natten till tisdagen är det inte den slående utsikten över sjön Nedre Hillen som är mest påtaglig. Det är synen av alla fönster och dörrar som står öppna.

Det vackra huset som är nyast i det lilla grannskapet vid sjöns södra strand har drabbats tre gånger den senaste månaden, varav senast natten till tisdagen. Då försvann en mer eller mindre komplett köksutrustning, med kyl, frys, mikrovågs- och varmluftsugn.

- Och vi har blivit av med sågar, klingor, spikpistoler och borrar. Första gången var självrisken 20 000 kronor, nu ligger den på 56 000, säger Kurt Nord.

Han och två personer till har arbetat på husbygget som pågått i fem månader. Varje gång deras saker stulits, har processen blivit försenad.

De är inte direkt avundsjuka på dem som äger husen och tvingas uppleva stölderna år efter år. För det här är inte första gången.

Så sent som förra sommaren länsades flera hus på saker, både värdefulla och rena affektionsprylar.

Året dessförinnan var det likadant och nu fortsätter alltså vågen.

- Ingen av de boende har varit här sedan inbrotten. Så när polisen var här undrade vi om de inte skulle undersöka de andra husen också. Då sade de att de andra ägarna måste göra egna anmälningar.

Under tiden står fönster och dörrar öppna, redo att släppa in väder och vind i de små fritidshusen.

Vad som krävs för att hindra tjuvarna att fortsätta sina räder, vet ingen av männen på plats. De har försökt ställa grävskopan som ett hinder till ett av husen, med resultatet att en skottkärra använts att lasta saker i istället.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons