Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett helt år med Klys

Annons

Varje genuin Ludvikabo ser det som något av en självklarhet att ha åtminstone ett verk av Gunnar Klys på sina väggar, men det dussin bilder som sprids genom den nyutkomna almanackan har få Ludvikabor tidigare sett.

Genomgående är det bilder från den nedlagda gruvan och dess omgivningar och anledningen till att bilderna inte nått så stor publik de förtjänat är att den gamla gruvstugan, där bilderna finns och fotrograferats av, under många år varit i privat ägo och inte öppen för allmänheten.

Nu har emellertid byalaget fått tillstånd att komma in, fotografera av och sprida bilderna på den något annorlunda vägen till glädje för alla vänner av Gunnar Klys konst.

Som komplement till bilderna har Marianne Matsson skrivit en informativ text om konstnären och hans verk.

Hon kan berätta att han kom till Ludvika 1926 och köpte året därefter den lilla stuga, invid Gammelgården i Ludvika, som fortfarande kallas Klysgården och är i familjens ägo.

Hon erinrar också om hur han ofta påträffades med staffli ute vid sina favoritmotiv vid Marnäs tjärn och Ställviksberget. Många minnesgoda Ludvikabor minns säkert hur han satt vid utloppet från Övre Hillen, väl påpälsad, och fångade naturscenerier.

Gunnar Klys arbeten tillhör de verkliga dyrgriparna vid auktioner i våra trakter och man kan också se några av hans verk i offentliga lokaler, bland annat i Folkets hus.

Det mest kända verket signerat Gunnar Klys är sannolikt målningarna i Ludvika järnvägsstations väntsal där han med säker hand fångat folk och miljöer vid tiden för Cyrillus Johanssons skapelse, 1939.

Bilderna från Ställbergs gruvstuga är inte första mötet med gruvmiljö för konstnärens del. Även i Idkerbergets gruvmatsal kom det på hans lott att skildra livet i den miljön med sin säkra pensel.

Stockholmsfödde Gunnar Klys gick ur tiden 10 januari 1968 men 2007 påminns man dagligen om Klys och hans konstnärsskap om man "råkar" ha Ställbergs Byalags almanacka på väggen.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons