Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett halvår har gått

Annons

I morgon har ett halvår hunnit gå sedan det bittra beskedet kom om att Finnveden lägger ned sin fabrik i Vansbro. 129 anställda blev i ett slag uppsagda från sina jobb och många menade att detta nog var dödsstöten för det knappt mer än 100-åriga municipalsamhället. Åtskilliga seminarier, kris- och framtidsmöten har sedan dess avlöst varandra, ledda av inspiratörer som trots allt menat att Finnvedens avveckling inom en inte allt för avlägsen framtid kan visa sig vara det bästa som hänt Vansbro.

Något som diskuterats flitigt vid såväl dessa möten som ute bland allmogen är vad som ska hända med de enorma lokalerna.

"Finnveden borde skänka allt till kommunen", säger en del. "Riv hela skiten", säger andra. Är det då något självändamål för kommunen att ta över? Visst, det skulle lösa kommunens brist på industrilokaler för årtionden framöver, men ska en överlåtelse för exempelvis en symbolisk krona ses som en flott gest från Finn- vedens sida för att gottgöra den bygd och de människor de valt att överge? Tveksamt!

I vilket skick planerar Finnveden i så fall att lämna lokalerna? Återstår bara ett tomt skal, där både belysning, tryckluftledningar, toalettstolar och allt annat som skulle kunna göra lokalerna användbara, har plockats bort? Vilka kostnader drar i så fall kommunen på sig? Bara att värma upp lokalerna handlar om miljonbelopp årligen och systemet är dessutom byggt för att värma allt eller inget.

Nej, en eventuell uppgörelse mellan Finnveden och kommunen bör jämföras med den som gjordes då kommunen övertog den gamla Filipstadsbron från Vägverket. Då gjorde Vägverket en beräkning över vad det skulle kosta att riva bron och återställa området. Kommunen erbjöds sedan summan om de var villiga att ta över bron, vilket de gjorde. Vilda visioner fanns för hur bron skulle kunna användas till allt från bostadsbyggande till upplysta vattenfall. Nu slutade det ändå med att kommunen fick bekosta en rivning och om pengarna från Vägverket räckte är nog mycket tveksamt.

Affären är ändå värd att ha i minne för de som tar plats kring ett eventuellt förhandlingsbord.

Vad skulle det kosta Finnveden att städa upp efter sig i Kyrkbyn? Vad skulle bara saneringen av marken efter en mer än sekellång industriepok - i dessa tider av miljömedvetenhet - kosta?

Kanske är det dessa summor, och en uppgörelse liknande den med Vägverket, som ska diskuteras, om det nu pågår några förhandlingar överhuvudtaget. För frågan är om kommunen behöver dessa enorma lokaler?

På en dryg månad har 55 nya jobb skapats i Vansbro. Västerdala bioenergi behöver anställa 15 personer till fjärrvärmeanläggningen och pelletsfabriken. Lika många räknar Westlings med att anställa sedan de köpt Fagersta Seco AB i uppländska Österbybruk och flyttar produktionen till Vansbro. På samma sätt gör Libra som avvecklar sitt dotterföretag Forema Slutarp AB i Falköping och flyttar både tillverkning och huvudkontoret till Vansbro, något som ger ytterligare 25 jobb.

Samtidigt säger arbetsförmedlingen att ett 20-tal av Finnvedens anställda redan gått till nya jobb eller utbildningar.

En mycket förenklad ekvation visar plötsligt att mer än hälften av de förlorade jobben redan har ersatts, detta utan att något som direkt kan ses som ett åtgärdspaket har sjösatts.

Visst, jag vet att jag inte räknat med Falk lackeringscentral och andra näringar som påverkas av Finnvedens sorti, men ändå. Nog ljusnar det vid horisonten trots att vi befinner oss mitt i årets absolut mörkaste tid.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons