Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett gott liv trots svåra år

Annons

Vi gratulerar: Allan Gidlöf, 80 år den 16 augusti.

Bor: Sveagatan 20, Leksand.

Född och uppvuxen: I Edsele i Ångermanland.

Familj: Hustrun Mai och sönerna Dan och Magnus med hustrur, sju barnbarn.

Viktigt i livet: Ren livsstil. Glädjen med sång och musik - hela släkten spelar.

Hans far beslöt sig för att emigrera till Amerika för att under en femårsperiod söka tjäna ihop litet kapital. Allans mor blev nu ensam med sex barn, alla under åtta år och drabbades av den tidens gissel, nämligen lungsoten. Hon blev intagen på Österåsens sanatorium. Hemmet stängdes och barnen togs om hand av vänliga människor, som själva hade stora barnkullar. Någon socialhjälp fanns ej på den tiden, i slutet av 1920-talet.

Trots att modern inte ansågs kunna överleva, klarade hon sig igenom kriserna och efter några år återkom hon och hemmet öppnades igen.

När far kommit till det stora landet i väster, utbröt den så kallade Kreugerkraschen och köerna av arbetssökanden var hur långa som helst. Det fanns med andra ord litet "money" att sända hem.

När Allan var 15 år skaffade han sin första häst. Tillsammans med en ett år yngre broder låg de i kalla timmerkojor under körning av ved och timmer. Det var krigsvintrar och mycket sträng kyla.

Efter några år förstod Allan att det måste finnas något annat än slitet i skogen. Han sökte därför till Hola folkhögskola, där han gick under två år. Han sökte därefter till polisen och gick skolor i Stockhom 1950 och 1955-56.

Efter att ha tjänstgjort i Ådalen och Sundsvallsdistrikten kom han till Stora Tuna. Efter att ha utfört en opartisk utredning i ett försäkrings-ärende inom Trängslets kraftverksbyggnad, erbjöds han arbete som transportledare vid Bergs-laget, blivande Stora Enso.

Allan gifte sig med en rättviks-kulla och fick två söner.

Sång och musik har följt med i släkten. Allan tillhör även de som vistats i Mittenwald för lära i fiolbygge. För mer än 25 år sedan var Allan en av sju personer, som bildade vänskapsförbund mellan Sverige och Israel.

Allan är bekännande kristen och tillhör Segerbaneret i Leksand. I samband med gudstjänst i Armélokalen, Leksand, söndagen den 22 augusti bjuder Allan på kaffe och tårta men han vill inte ha några presenter. Dock uppskattar han en gåva till församlingen.

Mer läsning

Annons