Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett glädjebesked

Annons

I torsdags fattade Utlänningsnämnden beslut, i fredags morse fick advokaten besked: Eva och hennes familj får stanna i Sverige.

- Jag tror att det främst var barnens utsatta situation som de tog hänsyn till, säger Per Annersten i Falun-Borlänge asylkommitté, som varit kontaktperson för familjen.

För några veckor sedan berättade tidningen om hur Eva och hennes man levt gömda i över ett år. Under den perioden hade barnen varit omhändertagna i familjehem eftersom föräldrarna mått för dåligt för att ta hand om dem.

Efter avslag från både Migrationsverk och Utlänningsnämnd så skickade familjens advokat in en ny ansökan.

- Förra gången blev det avslag, efter en omröstning i nämnden som slutade 1-2. Den här gången blev det tvärtom. De två politikerna röstade emot ordförande. Det är så lite som skiljer och mycket är beroende på vilka politiker som tjänstgör, säger Per Annersten.

Han och hustrun Monica är lättade och glada. Eva behövde mediciner mot sina depressioner varenda kväll, och det var dyra tabletter.

- Det känns jättebra med ett sådant besked. De var värda att få stanna, levde upp till det som ska behövas för att få asyl.

- Sådana här besked duggar ju inte tätt. Vi fick ett för en och halv månad sedan, men innan dess var det ett år sedan positivt besked för någon av de flyktingar vi stödjer, säger Per Annersten.

Nu har två barn fått en framtid i Sverige, fortfarande stödjer asylkommittén familjer där det finns 23 barn.

Per och Monica Annersten åkte till Eva så fort de fick det positiva beskedet.

- Hon trodde oss inte först, hon trodde vi hade gett upp och försökte lura henne i en fälla. Men när barnen kom i fredags kväll och hon fick se ett skriftligt besked, svart på vitt, så förstod hon att det var sant.

För första gången på över ett år kunde barnen träffa in mamma.

- Det gick bra, men visst var det lite tveksamt först från barnens sida, säger Per Annersten.

Barnen har mått mycket dåligt psykiskt, haft självmordstankar och varit deprimerade. De har gått i samtal och kommer att fortsätta med det. Evas dotter har ju varit på flykt hela sitt unga liv och sonen är gammal nog att minnas fasorna i det forna hemlandet.

Pappan i familjen har varit försvunnen, men han har nu tagit kontakt med advokaten. Familjen kan börja bygga upp ett liv tillsammans.

Fotnot: I dag lämnar en utredning förslag till migrationsminister Barbro Holmberg. Man föreslår att det ska blir lättare för barn än för vuxna att få uppehållstillstånd i Sverige, men även att vuxna får stanna, med hänsyn till barnen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons