Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fruktsamt utbyte

Annons

Blå stjärnans utbytesprojekt - som drivs av krisberedskapsmyndigheten för att främja Östersjöregionskontakter - startade i fjol.

Då besökte unga ryssar Gävle och Stockholm. I år blev Rättviksbygden värd för besöket.

- Vi "hittade" Agrobalt, en före detta kolchos 15 mil sydväst om Sankt Petersburg. Kolchosen är numera medlemsägd. De har bland annat 1 000 kor och en enorm potatisodling. Vi tyckte att de, inom ramen för krisberedskapsmyndighetens projekt, låg nära oss i sak.

- Vi ville främja kontakterna med främst flickorna och kvinnorna i kolchosen, säger Yvonne.

Under veckan har den ryska gruppen på tio ungdomar i åldrarna 14 till 16 år - och två vuxna - bland annat besökt Töfåsens fäbodar, Ickholmens slakteri och räddningstjänsten.

Under onsdagen stod Naturbruksgymnasiet på programmet.

- Mycket positivt. Jag tror att de är lite omtumlade över de positiva reaktionerna vi får överallt. De har fått se hur vårt samhälle och föreningsliv fungerar. Något som skiljer sig markant från hur det fungerar i Ryssland. Jag är övertygad om att kontakterna vi skapar kommer leda till något positivt för dem - och för oss, säger Yvonne.

Besöket avslutas på söndag. Nästa år ska en svensk grupp besöka kolchosen.

- Under vintern ska Blå stjärnan arrangera studiekurser i ämnet Ryssland. Målet är att besöka dem under nästa år, säger Yvonne Björ.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons