Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fortsatt fritt och smartare Internet väntar

Annons

Hur kommer nätet att utvecklas i framtiden? Det är en fråga som det inte riktigt går att svara på.

Så här långt har Internet vuxit fram organiskt, utan någon stor plan. Det finns ingen som har kontroll över nätet.

Om man vill ha en vink om framtiden är dock ett tips att lyssna till Tim Berners-Lee, av många kallad webbens skapare.

Det var han som i början av 90-talet skrev Hypertext Transfer Protocol, en standar för hur man konstruerar hypertextsidor och som gör det möjligt att byta information mellan olika datorer och operativsystem.

Det är även Berners-Lee som skapade standarden för hur man tittar på dessa sidor. Han kallade denna standard för World Wide Web.

Han har på inget sätt dragit sig tillbaka, utan är i högsta grad aktiv när det gäller nätets framtida utveckling.

Han sitter i ledningen för World Wide Web Consortium, även förkortat till W3C. Detta är en internationell organisation som lämnar rekommendationer på standarder för nätet.

Häromveckan talade han på den 12.e World Wide Web-konferensen i Budapest.

Han tror benhårt på ett fritt

Internet och vid konferensen lade han fram en plan för att behålla nätet fritt: W3C:s patentpolicy.

Policyn formaliserar vad som är en rätt allmänt accepterad princip, att alla standarder på nätet ska vara öppna och fria för vem som helst att använda. Patenterade teknologier ska alltså hållas utanför nätets grundstruktur.

Förslaget är inte helt okontroversiellt. Det skulle finnas enorma vinster att göra för ett företag som kunde få en patenterad teknik som standard på nätet.

Tim Berners-Lee är också en varm förespråkare för vad som kallas Den semantiska webben.

Det är en utveckling av dagens

Internet till ett Internet som gör det möjligt att söka och samla fakta på ett oerhört mycket smartare och logiskt sätt. Genom att ladda innehållet på nätet med information om vad saker och ting betyder går det att få ett mycket smartare nät. Om vi i dag söker på ordet "Washington", vet inte webbläsaren om det är USA:s huvudstad, delstaten med samma namn eller presidenten som avses.

På den semantiska webben går det att ladda respektive "Washington", med vad det står för. Genom att konstruera smarta agenter som utnyttjar denna extrainformation går det att göra betydligt mer med nätet än vad som är möjligt i dag.

Om man till exempel ska köpa en ny DVD:spelare letar agenten upp de försäljningsställen som finns i din närhet, jämför priserna och kontrollerar avstånden dit, samt öppettiderna. Agenten kontrollerar även almanackan för att se när det finns tid att åka dit och lämnar sedan ett par förslag som passar frågeställaren.

Som sagt, det är omöjligt att i detalj veta hur nätet kommer att utvecklas, men ett gott råd är att lyssna till Tim Berners-Lee. Han vet i alla fall vartåt det blåser.

Mer läsning

Annons