Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett firande som växer

Annons

SKEDVI /HEDEMORA

Evenemangen på hembygdsgårdarna avlöste varandra i går. I Husby var det andra året i rad som hembygdsföreningen anordnade firandet. Manskören kamraterna sjöng Uti vår hage iklädda sina gamla studentmössor, Kerstin och Bernt Lindström blåste i horn och näverlur och en trollkarl var på plats för att roa de yngsta.

Stefan Thelin kom till Husby hembygdsgård med treåriga sonen Daniel som viftade ivrigt med sin flagga.

- Vi brukar inte fira nationaldagen så mycket annars, men när det har blivit en röd dag har man mer tid och det känns mer speciellt då, sade Stefan Thelin.

På Stora Skedvi hembygdsgård spelade Stora blås Den blomstertid nu kommer och andra traditionella psalmer och visor. Kultursekreterare Karin Hästö höll tal. Hon berättade om att hon inte alls var sugen på att hålla något nationaldagstal när hon först blev tillfrågad:

- Nej, jag har aldrig brytt mig om nationaldagen och jag blir så illa berörd av nationalismen som utestänger andra människor. Samtidigt älskar jag ju Sverige och jag vill inte släppa min kärlek till det här landet, sade hon.

Men det var inte alla som ville lyssna på tal. Emma Gunde ville hellre klättra i träd med sin kompis.

- Visst har jag fin klänning, sade hon och tittade ned på sin folkdräkt.

I Hedemora gammelgård stod Sven-Olof Almkvist för talet, Hedemora musikkår spelade nationalsången och Emelie Larsson sjöng Taube och Cornelisvisor.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons