Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fenomen med två sidor

Annons

Paul Agnidakis forskar om industrisamhällen i förändring. Han arbetar vid etnologiska institutionen i Uppsala och har intervjuat invånare i små brukssamhällen som Surahammar, Norberg och Timrå.

- Många tycker att ordet bruksmentalitet i sig är negativt och använder istället bruksanda. De flesta av dem jag intervjuat ser två sidor av fenomenet, säger han.

Paul Agnidakis intervjupersoner tycker att det positiva med bruksanda/bruksmentalitet är att man samsas, stöttar och hjälper varandra.

Det negativa är att den sociala kontrollen är för stor och att människor är passiva.

Enligt Paul Agnidakis har bruksmentalitet sitt ursprung i en hierarkisk struktur med bruksdisponenten i toppen och arbetarna i botten.

- På sådana orter ägde bruket praktiskt taget hela samhället, säger han.

- Skötte man sig bra blev man omhändertagen av bruket. Man kunde till exempel få låna pengar till hus eller få el installerad.

En stark "vi och dom"-känsla uppstod som sedan levt kvar även om bruket försvunnit eller mist sitt inflytande.

- Historier från det gamla bruket kan leva kvar långt efter att det lades ner. I Surahammar till exempel berättades om någon ingenjör som gick och slog arbetarna i huvudet. Det skapar en identitet hos dem som pratar om det, säger Paul Agnidakis.

När sedan brukspatronerna försvunnit är det oftast politikerna som är "dom".

- Det uppfattar många politiker som passivitet och gnäll. Alla klagar men ingen gör något, för de är vana att styras uppifrån. Politikerna ska fixa allting.

- Inflyttade personer upplever det som att det är svårt att komma in i ett sådant samhälle. Man får inte märkas för mycket.

Finns det inget som är bra med bruksmentalitet?

- Jo, de flesta som jag intervjuat tycker också att bruksandan ger en trygghet. Det innebär gemenskap och en social kontroll som kan vara bra. Om det till exempel händer ens barn något, får man veta det på en gång.

Mer läsning

Annons