Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fembitars barnpussel om imperialism

Annons

Alla pusselbitar finns på plats.

USA har:

4,5 procent av världens befolkning, men konsumerar 25 procent av jordens energi och många råvaror.

Hundratals militärbaser över hela världen.

Ett "försvar" som kostar 47 procent av jordens totala militärutgifter, trots näst intill obefintliga hot mot det egna territoriet.

De senaste sextio åren bedrivit drygt tjugo krig mot både diktaturer och folkvalda regimer, alla med det gemensamt att de utgjort ett hot mot den fria rörligheten för amerikanska affärsintressen.

Hållit och håller ett flertal diktatorer om ryggen så länge de är följsamma mot Washington.

Alla med elementära kunskaper i historia och politik borde inte kunna undgå att lägga dessa bitar till ordet "imperialism" i dess gängse betydelse, det vill säga "en strävan att vinna politisk och kommersiell makt över så stora delar av världen som möjligt".

Att uppblåsta pellejönsar som Arne Jansson tror att USA av ren godhet plöjer ned hundratals miljarder dollar enbart i syfte att förse alla folk med demokrati och frihet, är inte så konstigt.

Desto allvarligare är det att så stora delar av vår politiska, ekonomiska och kulturella elit, i en tid som ska kallas upplyst, inte förmår lägga ett intellektuellt fembitars barnpussel.

Och rent pinsamt är det att ledarskribenterna på borgerliga tidningar, som verkligen borde veta hur information kan användas i manipulativt syfte, inte tycks ha förstått ett så grundläggande medialt axiom som att propagandan från en krigförande part är till för att genomskådas. Inte för att sväljas hel.

BO STAAF

Mer läsning

Annons