Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fantastiskt 2006 för ABB

Annons

ABB:s produktenheter i Ludvika kommer att leverera alla högspänningsapparater till stationen av SVC-typ (Syatic Var Compensator).

Stationen ska stabilisera kraftförsörjningen och förbättra nätverkens effektivitet under toppbelastningar i Mexico City.

Mexiko är en av de allra bästa FACTS-marknaderna för Svenska ABB men då är det statliga kraftbolaget CFE som brukar stå som kund.

På tio år har man levererat nästan allt på teknikområdet som landet köpt, 16 anläggningar. Nu handlar det om en ny kund för ABB, Mexico Citys kraftbolag Luz y Fuerza del Centro.

Det är en stor anläggning värd 140 miljoner kronor och på plus/minus 300 megavars effekt. Det ger mycket kondensatortillverkning i Ludvika som ska installeras i Mexiko 2008. SVC-stationen ska samköras med två andra SVC-anläggningar som ABB levererat.

- En stor del av huvudkomponenterna tar vi som alltid från Ludvika. Det här är roligt, Mexiko är ett av de största FACTS-länderna i världen, berättar Claes Scheibe vars spjutspetsdel inom ABB har över 50 procent av världsmarknaden.

ABB:s SVC-teknik är en av ett antal tekniker som är kända under termen FACTS (Flexible AC Transmission Systems).

ABB är global ledare inom det växande området FACTS och man har nu passerat 500 stationer i drift eller under uppförande.

- 2006 var ett otroligt bra FACTS-år med en 50-procentig marknadstillväxt. Marknaden ser väldigt stark ut och vi tror att vi kan behålla en sådan här nivå. Vi är starka på det här området och räknar med att försvara vår halva av världsmarknaden, säger Scheibe.

FACTS-teknikerna används i länder där man har utbyggda kraftnät och vill kunna köra över mer kraft i näten utan att de kollapsar.

- Vår teknologi är lite av turbo i ett kraftsystem. I Kina har det byggts några SVC-anläggningar och ett tiotal seriekondensatorer. Det är inte mycket. Det beror på att man bygger ut baskraften i Kina, när det är klart vill man nog utnyttja näten bättre. Då kommer också den marknaden att inom några år bli en fantastiskt spännande marknad.

- Det som blir intressant under 2007 är Nordamerika för där är det många projekt på gång. Vi hade flera stora affärer i USA i fjol. Mellanöstern har en del men det vi tror kommer är Europa. Europa har vi haft mycket låg aktivitet på i många år men nu har vi förfrågningar från Norge, Finland, England, Frankrike. Det kan rentav bli så att Europa i år blir vår största marknad, säger Claes Scheibe.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons