Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fall för revisionen

Annons

För 14 dagar sedan skrev tidningen om förre kommunalrådet Carl-Erik Nyströms kritik mot förrådshandeln.

Han ansåg att när andra än kommunens egna förvaltningar och bolag fick köpa saker från förråden till självkostnadspris så handlade det om illojal konkurrens med det privata näringslivet.

I kommunservice förråd finns omkring 3 500 artiklar. Det är alltifrån kontors- och hygienartiklar till städgrejer, sopsorteringssäckar och va-material.

Förutom de egna förvaltningarna och kommunala bolagen handlar där bland andra Folkets hus, Dalateatern, Söderbaumska skolan och flera idrottsföreningar. De handlar mest kontorsmaterial och hygienartiklar som exempelvis toalettpapper.

Produktionsstyrelsen, som är den politiska ledningen för kommunservice, motiverade försäljningen till andra än kommen med att dessa bedriver allmännyttig verksamhet samt uppbär kommunala bidrag. Därmed har de rätt att handla.

Sopsäckarna säljs till alla och enligt uppgifter till tidningen handlar bland annat städföretag och en del butiker sådana. Förrådsmästare Bo Guth Andersson uppgav för tidningen att det var en omfattande handel med dessa produkter och att det fanns mellan 100 och 150 kunder.

Tidningens artikel om förhållandena uppmärksammandes av kommunrevisionens ordförande Lars Munters, m. Han är jurist och har varit chef för kommunförbundets juridiska avdelning och även ansvarat för förbundets revisionsavdelning. Och han finner produktionsstyrelsens åsikt om kommunala bidrags koppling till vilka som får handla märklig.

- En sådan koppling har jag aldrig hört talas om. För mig går det inte riktigt ihop. Jag känner inte till vilket ansvar Falu kommunen har för exempelvis Folkets hus och Dalateatern förutom hyresbidragen, säger han.

Kommunrevisionen har nu beslutat att granska förrådshandeln.

Den vill se vilka dokumenterade beslut produktionsstyrelsen måste ha fattat och vilket uppdrag den gett förrådsförvaltningen.

Revisionen vill också se kund-

registret för att ta reda på vilka kunder utöver kommunens institutioner som finns som produktionsstyrelsen anser det vara en kommunala angelägenhet att tillgodose.

Man vill också få en redogörelse för vilka kommunalrättsliga grunder produktionsstyrelsen anser sig ha för det.

- Det ska bli mycket intressant då jag vill veta om man sysslar med verksamhet som konkurrerar med marknaden, säger Lars Munters.

Carl-Erik Nyström är mycket nöjd med Munters initiativ.

- Det är alldeles utmärkt att det är fler än jag som reagerat på det här så det får en ordentlig genomlysning, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons