Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fackligt beställningsverk

Annons

Sänkt lön räddar jobben? Ledaren i förra måndagens tidning liknar i flera stycken ett beställningsverk från facket.

De höga företrädarna för näringslivet som anses provocerande småler nog åt skribentens undervisande tal om att det är spjutspetsteknologin som, återigen, ska trygga det svenska välståndet och att man inom näringslivet inte förstår den "moderna industriproduktionens och det moderna arbetslivets oerhörda dynamik".

Medan vi i gamla Sverige sitter och analyserar och söker lämpliga orsaker till att det går som det går knegar miljoner kineser, indier och många andra oförtrutet vidare på att utveckla sina modeller av framåtskridande.

Den stundande sänkningen av den svenska alkoholskatten är nog bara en liten fingervisning på de förändringar som väntar, men som för Sveriges vidkommande som vanligt kommer att föregås av alla möjliga motspjärnande krumbukter.

Vi som har hunnit in i pensionsåldern kan kanske känna en viss trygghet, men många yngre svenska löntagare har all anledning att tänka över sin situation.

Ledarens undervisande innehåll skulle för min del kräva en förklaring på ett främmande ord. Min ordlista kan inte ge klarhet i vad ordet obsoleta betyder. Obsoleta lönekuvert, vad är det?

En knegare - kanske på det torra

Svar direkt:

Det kan mycket väl hända att Sverige med tiden tvingas bli ett låglöneland med lågprisproduktion, vilket flera framstående ekonomer befarar. En sorgesam utveckling för en gammal framstående industri- och vetenskapsnation i så fall. Vi bör nog i det längsta spjärna emot en sådan utveckling.

Avslutningsvis något om "obsoleta lönekuvert". Enligt svenska akademins ordlista betyder obsolet föråldrad. Lönekuverten av prima papper torde vara en tämligen föråldrad företeelse i en tidsålder, där flertalet löntagare får lönen insatt direkt på ett personligt konto.

Hans Lindquist,

politisk redaktör

Mer läsning

Annons