Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett eget dynamitlager

Annons

Det var i juli i fjol som polisen, efter ett tips, slog till mot en bostad i Gagnefs kommun och beslagtog stora mängder sprängmedel.

35-åringen, som då var verksam inom hemvärnet, förklarade innehavet med att han fått dynamiten av en släkting som var skyldig honom pengar.

Han fann inte det märkvärdigt eftersom släktingen arbetat vid ett vägbygge i en annan del av landet. När han upptäckte att släktingen ställt dit tre tunnor dynamit greps han av panik, men kom sig inte för med att göra något.

Vid tillslaget mot mannens bostad fann polisen också ett hagelgevär, som mannen innehade utan erfoderligt tillstånd.

Under tingsförhandlingarna berättade 35-åringen att vapnet tillhört en äldre släkting och använts för att skjuta råttor och ormar med.

Han hade köpt vapnet 1999 och eftersom han hade licens för andra vapen var han väl medveten om att han måste söka licens.

Han sade att han aldrig fick något svar på ansökningen och att saken sedan föll i glömska.

Mannen var också åtalad för att under ett år haft en stulen släpvagn på sin gård. Det var en kamrat som frågat om han fick ställa vagnen på gården. Åklagaren hävdade att 35-åringen haft skälig anledning att inse att vagnen var stulen och att hans befattning med den varit ägnad att försvåra ett återställande till rätt ägare.

Rätten dömde mannen för brott mot lagen om explosiva varor, vapenbrott och häleriförseelse. Påföljden blev villkorlig dom och åttio dagsböter.

Dynamittunnorna och hagelgeväret förklarades förverkade.

Mer läsning

Annons