Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett dråpslag"

Annons

Så beskriver Jämtland-Härjedalen turisms vd Håkan Hising konsekvenserna om förslaget går igenom. Och Siljan turisms vd Anders Bjernulf håller med.

- Som jag bedömer det så är det här det allvarligaste hotet mot svensk turism på tio år. 1991 fick turistnäringen en 10-procentig momshöjning och hotell och restauranger hamnade i kris, säger Stig Lundqvist i Svensk turism.

- Det som räddade näringen i Sverige under 1990-talet var krig, terror, flygplanskrascher och en lågt värderad svensk krona.

Verksamheter inom turistbranschen har i dag olika momsatser; på logi är momsen 12 procent, på transporter 6 procent och på liftar 12 procent.

Den vanligaste momssatsen är 25 procent och enligt skattebasutredningens förslag ska det i framtiden bara finnas en momssats - 22 procent.

Vilket riskerar få stora och negativa konsekvenser för turistnäringen och slå särskilt hårt mot glesbygden, där turismen ofta är den största utkomstmöjligheten.

Konsekvenserna av en momshöjning är dyrare resor till turistanläggningarna, dyrare liftkort, dyrare boende och dyrare restaurangbesök.

Ansvariga inom turismbranschen ser med stor oro på de effekter det skulle få i konkurrensen om kunderna med Norge, där ingen moms tas ut på logi, transporter eller liftar.

I Spanien är nivån 7 procent, i Finland 8 och i Italien 10 procent.

- En momshöjning kan innebära ett dramatiskt ras för turismen.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons