Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett dödligt hot mot facket

Annons

Det är dåraktigt att förklara krig mot facket. Trots vissa brister är facket en stor tillgång även för näringslivet.

Som industriföretagare delar jag inte alltid dess åsikter. Jag har dock lärt mig att uppskatta facket som en kreativ och tillväxtskapande samarbetspartner. Den relativa arbetsfred som möjliggjorts under decennier har kraftigt bidragit till vårt välstånd.

Moderaterna saknar uppenbarligen kompetens att förstå näringslivets villkor. Detta är allvarligt. Avgiftshöjningen är det största hotet mot fackets existens på hundra år.

De unga förstår inte fackets värde. Många kommer att lämna facket som då blir lika svagt som facken nere i Europa. Fackanslutningen i Skandinavien är cirka 78 procent, England 29, Tyskland 23 och Frankrike ynkliga 10 procent. Vilda strejker och lägre tillväxt är resultatet.

Regeringens totala oförmåga att förstå den misär som drabbar alla som aldrig kan få ett jobb, vilka åtgärder som än vidtas, är ytterst allvarlig. I ett civiliserat samhälle har alla människor rätt till ett värdigt liv.

Höjningen av fackavgiften känns mindre om arbetsgivarna drar den från bruttolönen. Avgiften betalas då av skattesänkningen. Jag tror facket kommer att kräva detta och befarar storstrejk i de stundande avtalsförhandlingarna. Men var är de två mittenpartierna? På Fälldins tid var det viktigt att hålla de extrema höger- krafterna borta.

EN BEKYMRAD FÖRETAGARE

Mer läsning

Annons