Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett demokratiskt sinnelag avgör

Annons

Detta grundar sig på en människosyn som utgår ifrån att vårt varande är en kulturell, ekonomisk eller patriarkalisk konstruktion och att lyckoriket infinner sig när dessa strukturer avlägsnats. Den erfarenhet vi kan dra är att när inte lyckoriket tycks nalkas, hittar man på fiender som man anser förhindrar utopin, i stället för att konstatera att det var ideologin det var fel på.

Det Ohly kallar en bred demokratisering kommer att leda i fördärvet. Jag läser att Ohly inte gillar att folk äger sina bostäder och kan göra vinst på dem. En annan fördelning av attraktiva fastigheter måste då bli utlottning och säkert som amen i kyrkan kommer de så småningom att hamna hos den politiska eliten. Så har det gått där fackföreningar förvaltat sommarhus.

Bo Staaf kan som samhällsdebattör på vänsterkanten ha en oproblematisk hållning vad gäller Irakkriget och påföljande ockupation. Han vet att ondskan finns i London och Washington. För oss liberaler är frågan betydligt mer problematisk. Vissa av oss, till exempel Olle Nelson, Ludvika, har tagit starkt avstånd från kriget. Andra har ställt sig mer positiva till krigshandlingarna. Liberalismen i sig godkänner våld som ett sista medel för att göra sig av med en förtryckarregim. Förtrycket mot individen anses djupt skadligt.

Förutom förtryckets direkta konsekvenser i form av fängelser, rättslöshet, avrättningar och tortyr, anses det att diktaturen deformerar individer och samhälle och skapar kulturell och ekonomisk fattigdom. Samtidigt har många liberaler förfäktat folkrättens principer.

Här föreligger alltså en klassisk målkonflikt för en liberal. Efter moget övervägande är jag ändå mer tillfreds med att Saddam skakar galler och hoppas att det ska gå att skapa ett blomstrande demokratiskt samhälle i Irak. Man må ha i minne att grannländernas regimer är bland de värre.

Arabländerna prövade under en tid socialism. Det funkade inte. Nu vill många testa religiös fundamentalism. Det funkar inte heller. Det är först med liberalism som ett gott samhälle uppnås Tjetjenien är en annan konflikt som är svårhanterlig mellan olika principer och där är vänstern knäpptyst då inte ondskans axelmakter USA, GB eller Israel är inblandade. George W Bush är en stockkonservativ och en naturlig politisk motståndare till liberaler. Men om jag i val ska välja mellan Saddam, Putin och Bush väljer jag Bush då han trots allt har ett demokratiskt sinnelag.

BO BRÄNNSTRÖM BO BRÄNNSTRÖM FRÅN AVESTA ÄR LÄNSORDFÖRANDE FÖR FOLKPARTIET I DALARNA.

Mer läsning

Annons