Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett bottenrekord

Annons

- Detta är fullständigt oacceptabelt, säger närpolischefen Mats Winroth.

- Vi lever under stenhårda ekonomiska och därmed personella ramar och det är den vi har att rätta oss över. Då uppstår situationer av detta slag.

Länspolismästaren Mats Johansson, Falun, kände inte till nollbemanningen i Ludvika.

- Men vi har haft tomt tidigare så detta är inte någon helt ny situation för Ludvika.

På frågan om han anser att allmänheten ska acceptera ett tomt polishus under ett veckoslut svarar Johansson:

- Så länge som verksamheten går runt tvingas vi att acceptera situationen som den är. Men visst kunde det ha varit bättre.

Johansson hänvisar till att det är närpolischefen som har det yttersta ansvaret när det gäller bemanningen på den lokala orten.

Winroth förklarar den uppkomna situationen som en följd av semestrar, ledighet och långtidssjukskrivningar.

En fråga i sammanhanget är naturligtvis vad som händer när det sker något i Ludvika med omnejd som kräver en snabb polisiär insats?

- Då ska patrullen i Borlänge rycka in. Men det är inte alltid säkert att den är ledig när den behövs. Visst är det så, konstaterar Mats Winroth.

Det har under senare år framkommit skarp kritik till den snabba nedskärningen av polisen i inte minst Ludvika.

- Med all rätt. I början av 1990-talet var vi runt 70 poliser i Ludvika, i dag är vi under 40. Det vore märkligt om detta inte skulle märkas i vår verksamhet.

- Problemet är just bemanningen och vi måste få fler poliser till Ludvika om vi ska kunna upprätthålla en vettig organisation.

Winroth konstaterar att något gick riktigt snett i samband med den nya närpolisorganisationen 1994.

- Den slog fullständigt sönder vår verksamhet. Inte minst när personalen drastiskt minskades. Den nya modellen fungerade inte hos oss. Vi tappade närkontakten med allmänheten fast det var tänkt åt motsatt håll.

Winroth är motståndare till en centralisering av verksamheten. Den är i dag mer eller mindre helt koncentrerad till Falun-Borlänge.

- Det är självklart så att närkontakten mellan polis och allmänheten blir obefintlig när ingen känner ingen. Alla blir främmande för varandra och detta är allt annat än bra.

Mats Johansson, som vid två tillfällen tjänstgjort i Ludvika, senast så sent som 1994, förklarar att de gamla tiderna aldrig kommer tillbaka.

- Som det var förr kommer vi aldrig att få uppleva. Det är pengarna som styr allt.

- Även om politikerna betonar att "polisen aldrig fått så mycket pengar som nu" så behöver vi ytterligare pengar till verksamheten.

Om inte så är risken stor att Ludvika även framöver kommer att tangera sitt bottenrekord med noll tjänstgörande poliser under lördag-söndag.

- Jag måste vara optimist och tro på framtiden. Regeringen måste tillskjuta mer pengar och tjänster. Om inte är risken stor att förtroendet från allmänheten blir mindre och mindre, säger Mats Winroth utan att låta direkt övertygande.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons