Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett berg av film bidde bara en liten hög

Annons

Vi anser det vara självklart att man bevarar gamla handlingar och gamla föremål, men inget kan som filmen berätta för oss hur det verkligen var förr i tiden. En del länder har mer än andra satsat på filmens bevarande, och Norge är ett lysande exempel på detta, när man i Mo i Rana bevarar och restaurerar filmen i deras stora filmvårdscentral. Där handlar det om en verksamhet med flera hundra anställda.

Det var en verksamhet som den nämnda, som föresvävade oss när vi, kommunalrådet och jag, for till Stockholm och uppvaktade kulturminister Marita Ulvskog om Filmberget under den förra mandatperioden.

Förslaget hade tillkommit med hjälp av all tillgänglig expertis på dokumentär film. Nu har det gått över fyra år och sannerligen kan man tala om långbänk, men på torsdag, den 29 augusti, kommer statsrådet Ulvskog till Grängesberg för att symboliskt sätta spaden i jorden. Vi i kommunen har dock ingen större anledning till att glädja oss över detta, då den anläggning som planeras endast ser ut att bli en liten bråkdel av vad som önskats. Det bidde bara en tummetott.

Filmägarna i form av hembygdsrörelse och museer har all anledning att protestera, mot den planerade satsningen. De saknar förtroende för huvudmannakonstruktionen, eftersom de anser att Svenska Filminstitutet saknar etnologisk och kulturhistorisk kompetens. Ingenstans i regeringens proposition nämns heller något om uppbyggnad av ett fullservicelaboratorium för film eller en planerad omkopiering/räddning av det svenska kulturarvet i rörliga bilder.

Endast cirka tio personer sökes i den annons som publicerats i tidningarna de senaste dagarna.

Risken är att det blir en missräkning, inte bara för Ludvika kommun, utan för alla filmägarna i landet.

Centerpartiets riksdagsledamot Birgitta Sellén, som sitter i kulturutskottet, har engagerat sig i frågan om den nationella filmvårdscentralen, och hon har nu i augusti ställt två frågor till Marita Ulvskog i riksdagen.

Dessa frågor har det av tidsskäl inte kommit några svar på ännu, men det skulle vara på plats med ett uttalande från statsrådet i samband med invigningsceremonin. Har socialdemokraterna i regeringen, eller har de inte, för avsikt att skapa ett verkligt nationalarkiv för den rörliga bilden? Vad kommer socialdemokraterna att föreslå för huvudmannaskap, som leder till att filmägarna med förtroende kan medverka till uppbyggandet av detta nationalarkiv? Ett tydligt svar på frågorna förväntas. Annars kan man misstänka att det av filmberget endast blir en liten, liten hög.

MAURITZ BROPETTERS

Mer läsning

Annons