Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års väntetid

Annons

- Man kan få hjälp väldigt snabbt om det är akut.

Kön till den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Borlänge är lång. De fall som inte är akuta måste vänta. Men hur länge går inte att säga.

- Vi har ett system där vi inte går på datum, utan på behov,

säger Barbro Mattsson.

Vilket innebär att akuta fall som när någon blivit psykotisk, har allvarliga ätstörningar eller försökt ta sitt liv, får tid snabbt. Men där mindre akuta ärenden får stå tillbaka. Hur länge går inte att säga generellt.

Barbro Mattsson har regelbundet kontakt med alla de som väntar och inträffar något som påverkar bedömningen sker en omprioritering i kön.

Barnombudsmannen, BO, som gått igenom läget runt om i Sverige har kommit fram till att det handlar om 52 veckors väntan i Borlänge, ett år. BO anser situationen oroande, och pekar på risken att barn och ungdomars situation förvärras i de långa

köerna. Detta ska dock förebyggas genom det system som tilllämpas i Borlänge.

- Det finns de som fått vänta i längre än ett år, konstaterar Barbro Mattsson.

Hon säger att barn- och ungdomspsyk märker av neddragningar på andra håll i samhället och att de med mer resurser kunde ge fler hjälp snabbare. Det är inte bra att folk får vänta, menar Mattsson, och säger att man försöker göra det bästa möjliga med de resurser man har. Önskemålet är förstås förstärkningar, för barns och ungdomars bästa:

- De ärenden som vi har är mer komplicerade och omfattande än tidigare, det är svårt att få in nya ärenden.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons