Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års väntan på lön

Annons

Alla anställda skulle få en skattelättnad i år med början på januarilönen. Men det fick inte kommunens omkring 5 000 anställda. Detta för att lönekontoret missat det och gått efter gamla lönetabellen i stället.

Om det beror på misstag eller tekniskt missöde låter lönehandläggare Cecilia Grahn vara osagt.

Men personalkontoret har inte självmant tänkt rätta till felet. Det handlar i genomsnitt om 200 kronor per anställd. Det är bara de som själva upptäckt att de fått för lite och ringer och klagar som får rättelse på februarilönen.

Alla andra får vänta på att det korrigeras via deklarationen och att de då får igen pengarna i augusti nästa år om de har förenklad självdeklaration. Cecilia Grahn tycker inte att det är så mycket att stimma om då det bara handlar om runt 200 kronor.

Orsaken till att man inte bums ordnar upp saken för alla är tekniken, uppger Cecilia Grahn.

- Det går inte att ordna tekniskt utan vi får manuellt rätta till det för dem som ringer, säger hon.

Så här kan man bara inte göra anser Ulrika Belin, ordförande för kommunals sektion 10. Hon finner det ytterst märkligt att inte anställda informeras om saken. Det liknar mörkning, tycker hon.

- Nej inte alls, det är helt fel. Vi kommer att gå ut med information på kommunens interna datanät, säger Cecilia Grahn.

- Jaha, och hur många av våra medlemmar har datorer på sina arbetsplatser, undrar Ulrika Belin lätt syrligt.

Hon tycker inte heller att 200 kronor är någon struntsumma.

- För ett vårdbiträde är det mycket pengar, säger hon.

Ulrika Belin tycker också att det är anmärkningsvärt att kommunen inte självmant rättar till sina misstag men är snabb att agera när det är det omvända.

- Om någon fått för mycket lön och inte upptäckt det på grund av att man kanske gått in och gjort extraskift då dras pengarna med blixtens hastighet utan meddelande. Och det kan ställa till problem för folk, säger hon.

Ulrika Belin kan inte helt fria sig från tanken att kommunen tjänar räntepengar på att inte rätta till felet för alla på en gång.

Totalt handlar det om runt en miljon kronor som kommunen hållit inne i januari. Hon kommer nu att diskutera saken med sektionsstyrelsen och avdelningen i Borlänge.

Mer läsning

Annons