Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år - och utvisas

Annons

Stefan och Susanne Claesson har i flera års tid varit stödfamilj till omhändertagna barn från Ludvika.

Förra året ringde socialförvaltningen i Ludvika upp familjen Claesson, en nyfödd pojke, Yosef, hade övergivits av sin mamma.

- Pappan var inte heller beredd att ta hand om pojken. Självklart sa vi ja när de ville att vi skulle ge Yosef ett hem, säger Stefan.

Föräldrarna, ett asylsökande par från Syrien, har hela tiden visat sig ointresserade av sitt barn.

- Under hela den här tiden har de träffat honom max en dag, säger Stefan.

Eftersom det visade sig att Yosefs bilogiska mamma var i behov av vård, så togs hon in på ett behandlingshem i Falun.

Där gjordes nya försök att få henne att knyta an till Yosef:

- Under en hel vecka tittade hon knappt på Yosef, hon rörde inte i honom.

- Nu är det ju dokumenterat att hon är sjuk och ändå ska Yosef utvisas med henne och pappan, en pappa som hela tiden säger att vi ska ta hand om sonen.

För tre dagar sedan fick familjen Claesson beskedet att Yosef och de biologiska föräldrarna ska avvisas inom två veckor.

Socialen i Ludvika och Migrationsverket kom överens om att vidta åtgärder för att skjuta på beslutet ytterligare, men det visade sig att representanten från Migrationsverket har semester till den 2 juni:

- Det är ju inte klokt, då har de bara tre dagar på sig att försöka göra någonting åt det här, säger Stefan.

De vill mer en gärna adoptera Yosef, men pappan säger nej, trots att han inte visat att han vill ta hand om sonen.

Stefans kompis Mikael Goodholm är lika upprörd som de båda fosterföräldrarna:

- Misären är ett faktum, jag ska göra allt jag kan för att hjälpa till. På fredag kommer det att finnas protestlistor att skriva på inne på Goodholms färg. Så här kan det inte få gå till.

Flera svenska toppolitiker rasar mot myndighetens beslut att avvisa Yosef. Till tidningen Expressen säger statsminister Göran Persson att han berörs djupt av fallet, men att han inte får kommentera ett sådant här fall.

Alf Svensson, partiledare för kd, säger till Expressen att han får en känsla av att Yosefs pappa utnyttjar sonen för att få stanna i Sverige. Han menar att det är oacceptabelt att använda en ett-åring som slagträ.

Peter Eriksson, språkrör i mp, säger att han blir förbannand över den fruktansvärda historien. Han tycker att det är tragiskt att myndigheter agerar på det här viset.

Jan O Karlsson, s, migrationsninister, säger att han blir djupt berörd när barn råkar ut på det här sättet. Han utgår från att utlänningsnämnden samrått med de sociala myndigheterna innan beslutet fattats.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons