Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år av motgång för kvinnorörelsen

Annons

Jul och nyår skrider vidare. Den egna lilla lyckan i den egna lilla familjen ska samsas om utrymmet i världen med det som sker utanför. Utanför den egna lilla lyckan, det egna lilla hemmet.

Det räcker med att kika på hur grannen har det. Hur kvarteret intill fungerar. Hur våra grannländer eller andra kontinenter har det.

De gamla strukturerna av makt och dominans rasar samman. Tyvärr ersätts de omedelbart av nya maktstrukturer. Våld ersätts av våld, bara mot andra och nya grupper.

På tv-skärmen ser vi små ledsna barn, mammor som förtvivlat bär sina små intill den vuxna kroppen. Ett försök att i det längsta skydda livet mot vapen, krig, dominans och våld. En omöjlig ekvation ända tills det blir andra värden än manlig makt och dominans som ska råda.

Feminism innebär att sätta andra värden i fokus än makt och dominans. Det innebär att låta livet levas, bejaka livet och olika livsformer. Inte stänga ute, döma eller fördöma. Att hjälpas åt och se till att nära vandra på lika villkor.

Året som har varit har varit ett medialt nedvärderande av feminismen utan dess like. Enskilda personer med stort medialt utrymme har skrivit och styrt upp med lite kunskap om vad reell feminism är.

Nu i januari kommer det två tv-program om fi och om hur fi startades. Två dokumentärer som jag hoppas många ser. Kanske det ger en annan bild än den mediala under året.

När vi tackade ja till dessa två filmares önskan om att följa fi gjorde vi det då kvinnojouren, Rocks hade gått på den stora niten att tro på den journalisten som gjorde könskriget. Den film som förstört års arbete för kvinnorörelsen.

Hon ville göra en film och jourarbetet, förespeglade att det var ett uppskattande perspektiv vilket det inte var.

Nu tackade vi, riskfyllt ja, till att följas av nya journalister. Se dessa filmer söndagen 21 och 28 januari, 20.00.

Se och ta ställning!

MONICA BRUN FEMINISTISKT INITIATIV DALARNA

Mer läsning

Annons