Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 30-tal jobb flyttas

Annons

- Jag har en helt annan uppfattning kring detta jämfört med ägarna i Finland. Därför går jag den 1 oktober, säger Christer Sjölin och låter samtidigt mycket besviken.

Vid årsskiftet kommer det att bli klart när det gäller exakt hur många som kommer att få sluta. I dag talar det mesta för att cirka 15 personer i Falun och lika många i Borlänge blir utan jobb.

Falun har i alla tider haft ett kraftbolag som varit direkt kopplat till Stora. Men bildandet av Stora Enso 1998 blev starten på en ny tid för kraftbolaget, som då bytte namn från Stora Kraft till Stora Enso Energi. Detta köptes år 2000 av finska Fortum, som redan ägde 50 procent av Birka Energi. Verksamheten i Falun har levt vidare under namnet Fortum Kraft med Christer Sjölin som vd, tills nu.

Det som hänt är att finska Fortum köpt de övriga 50 procenten av Birka Energi och planerar nu för ett stort nordiskt kraftbolag med stort huvudkontor i Helsingfors. Detta går därmed ut över de nämnda administrativa enheterna i Falun/Borlänge.

- Själva kraftverken i länet och de som sköter dem kommer självfallet att vara kvar. Det är de anställda på kontoren i Falun och Borlänge som får sluta, säger Christer Sjölin och fortsätter:

- Jag delar inte ägarens uppfattning kring detta. Jag har klargjort detta och nu får också jag gå.

Mer vill inte Christer Sjölin säga.

Men det gör Ignar Quickers, som är facklig representant för SIF:

- Vi anställda stödjer och uppskattar Christer Sjölins kamp för att Fortum Kraft ska ha kvar de aktuella funktionerna i Falun och Borlänge. Den senaste tiden har jag åkt många gånger mellan Dalarna, Stockholm och Helsingfors och förhandlat. Vi har bland annat föreslagit någon form av distansarbete, vilket borde vara möjligt i dessa datatider. Vi har visat att Fortum Kraft gått väldigt bra ekonomiskt vilket borde vara ett viktigt argument att fortsätta verksamheten här. Men finländarna vill inte lyssna.

Ignar Quickers fortsätter.

- Men det värsta har varit den långa tiden av ovisshet om vilka som kommer att få gå. Fortfarande är ju inget definitivt klart.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons