Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 100-tal bygger sitt eget nätverk

Annons

Fram till torsdag väntas upp mot ett hundratal dataintresserade till Stiernhööksgymnasiet för datafesten LAN, local area network.

- Vi kopplar ihop oss i ett nätverk, tävlar, umgås och spelar. Det är ett sätt för oss dataintresserade att mötas och utbyta idéer och kunskaper, säger arrangören Marie Wallner.

Under höstlovet passar många av Siljansbygdens dataintresserade på att mötas i Stiernhööksgymnasiet för ett så kallat lokalt nätverksmöte, LAN. Under några dygn - dag som natt - ska nya spel och program testas. Bakom satsningen står Stiernhööksgymnasiets dataklubb, med 15 aktiva medlemmar.

- Vi och tidigare årskurser har arrangerat LAN ett flertal gånger under de senaste åren. Det är kul för oss att träffa likasinnade. Vi samlas med våra datorer, kopplar ihop dem och har trevligt, säger hon.

Marie Wallner är en av få tjejer i dataklubben.

- För mig kom intresset genom min bror som höll på med datorer. Jag intresserade mig och blev frälst, säger hon.

Under nätverksträffarna testas bland annat nya spel och nya dataprogram.

- Populärast är spelen. Men man kan även göra egna program och skapa konst. Vi hjälper varandra. Det är härlig stämning, säger hon.

Många stannar kvar i lokalen under mötets alla timmar.

- Vi är här dygnet runt. En del sover över på madrasser. Andra vilar mindre. Det kan vara ansträngande, men på onsdag har vi fått tillgång till skolans gymnastiksal. Då får vi tillfälle att röra på oss - och inte minst duscha, säger Marie.

Populärast på skärmarna under måndagen var strategispelet Warcraft III, tävlingsspelet Counterstike och en typ av tetris.

- Efter ett LAN är man trött och hungrig. Men nu har vi höstlov och det passar in bra. Förutom dessa enstaka större träffar brukar vi arrangera mindre träffar någon gång i månaden. Intresserade kan bara höra av sig - alla är välkomna, säger Marie Wallner.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons