Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 100-tal barn utan lokal efter storbrand

Annons

- Det är svårt att få det riktigt släckt. Det kommer förmodligen att flamma upp igen. Vi kan låta det självslockna, men röken är en olägenhet, säger räddningsledaren Thomas Samuelsson.

Lyckligtvis låg vinden mestadels på nedåt Scania, så grannarna slapp få in rök i husen.

Av fritidsgården Kvarnvillan finns nu bara skorstenen kvar.

På nyårsdagen, en timme in på det nya året, kom larmet om branden. Rester av raketer har hittats i området och polisen misstänker att fyrverkerier kan ha tänt på.

Fritidsgården låg i en gammal putsad villa nedanför Kvarnberget. Alldeles intill finns ett par förskolor. Närmast ligger Gamla Kvarnen. På måndagen hade barn och personal därifrån tillfälligt flyttat till Nya Kvarnen. Dels på grund av kylan, Gamla Kvarnen får sin värme från ett pannrum som ligger i Kvarnvillans källare. Dels för att rök trängt in i huset.

- Det är sorgligt att Kvarnvillan brunnit, det var fina lokaler. Men den här veckan är i alla fall så många barn lediga att de kan tränga ihop sig på Nya Kvarnen allihop, säger skoldistriktschefen Barbro Plantin.

Till nästa vecka räknar hyresvärden Kopparstaden med att lokalerna ska vara sanerade och värmen igång igen.

Nu pågår ett febrilt arbete med att hitta ersättningar för det nedbrunna huset. Ett hundratal barn och ungdomar berörs av branden.

Ett 50-tal elever från Främbyskolan och Södra Kvarnberget har gått på 10-12-årsverksamhet i Kvarnvillan. Det lutar åt att de får knöla in sig på Kvarnbergsskolan när terminen börjar igen.

- Men det blir bara en tillfällig lösning. På längre sikt måste vi ha ordentliga lokaler, säger Barbro Plantin.

Ett 50-tal ungdomar har också gårdskort till fritidsgården som haft öppet kvällstid i Kvarnvillan.

- Kopparstaden håller på att leta efter nya lokaler, i samarbete med Kommunfastigheter, säger verksamhetsansvarige Anders Björnberg. Tidigare har politikerna velat spara på fritidsgårdarna, men Björnberg tror inte att det är någon risk att kommunen passar på att lägga ner en gård.

- Nej, vi fick tillbaka tjänsterna som var hotade. Nu gäller det bara att hitta nya lokaler.

En av Faluns få skateramper ligger intill Kvarnvillan. Den skadades inte vid branden.

- Det är dessutom en bra ramp. Den får vi flytta till den nya fritidsgården, där det är bemannat. Den kan inte ligga där alldeles ensam, säger Björnberg.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons