Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiopiensvenskar hoppas på Bildt

Annons

Två av de tre svenska män som släpptes ur ett etiopiskt fängelse i förra veckan mår mycket dåligt, berättar advokat Björn Hurtig.

Han gläds samtidigt åt Carl Bildts besked om att kritik ska riktas mot Etiopien.

En av de tre svenska männen har sin fru, somalisk medborgare, kvar i fängelset. En dotter på sju månader är också där.

Att Sveriges utrikesminister Carl Bildt i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion på fredagen svarade på frågor om tortyren antyder att han verkar ha tagit till sig uppgifterna, även om Bildt tvekar inför ordvalet.

Utrikesministern sade vidare att Sverige hittills hållit tillbaka offentlig kritik för att inte försämra möjligheterna att få hem svenskarna.

Enligt Hurtig utsattes svenskarna för systematisk misshandel, tortyr och hot i fängelset, tillfälligt upprättat på en etiopisk armébas. Fångarna var isolerade i små mörka celler, utomhus, av plåt. De blev extremt varma dagtid och kalla nattetid.

Misshandeln bestod i slag med händer och föremål samt bland annat strypgrepp. Vissa förhör genomfördes av personer som verkade vara av brittiskt respektive amerikanskt ursprung.

Skador ska ha visats upp och uppgifter om tortyren ska lämnats till personal från Sveriges ambassad i Etiopien. Utrikesdepartementet har dock hittills hävdat att uppgifter om tortyr saknas.

Primärt har de tre svenskarna sagt sig vara intresserade av att de ansvariga för tortyren ställs till svars och att de själva ska få någon form av kompensation för lidandet.

Samtidigt har UD rest krav på att de tre själva ska betala för tillfälliga pass och flygresorna hem, enligt Hurtig kostnader på omkring 11|000 kronor per person.

TT

Mer läsning

Annons