Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiopien medger 41 utländska fångar

Annons

Etiopien håller 41 utländska medborgare fängslade. De tillhör 17 olika nationaliteter och har gripits i Somalia misstänkta för terrorism, uppger Etiopiens utrikesdepartement.

Svenska UD sade nyligen att fyra svenskar funnits bland de gripna. En av dem, en 17-årig flicka, frigavs i slutet av mars.

Enligt uttalandet från Etiopien har alla stater vars medborgare gripits underrättats sedan fångarna överförts till Etiopien. Undantaget var "några få individer" vars dubbla medborgarskap undersöks. De misstänkta ska ha framträtt inför etiopisk militärdomstol som kom fram till att 29 av dem skulle släppas, eftersom de "spelat en marginell roll". Fem ska redan ha frigivits. De kom enligt måndagens uttalande från Sverige, Danmark, Tanzania, Förenade Arabemiraten och Sudan. Det framgick inte av uttalandet om det rörde sig om den svenska 17-åringen.

"I dag är internationell terrorism ett starkt och tydligt hot mot Etiopiens nationella säkerhet", hette det i uttalandet.

Sedan Etiopien med USA:s stöd drev ut den islamistiska milisen från Somalias huvudstad Mogadishu i slutet av förra året flydde både civila och milismedlemmar till grannländerna. Enligt medieuppgifter ska flera hundra ha gripits och förts till Etiopien.

Den New York-baserade människorättsgruppen Human Rights Watch har anklagat Etiopien för att i samarbete med USA, Kenya och Somalias övergångsregering hålla människor som försökt fly undan striderna fängslade på hemlig på lösa grunder utan åtal och utan att få ha kontakt med advokat eller anhöriga. USA har pekats ut som pådrivande. Washingtons syfte ska ha varit att få förhöra misstänkta islamister utan insyn.

TT

Mer läsning

Annons