Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estniska filmare på stor familjedag i Nås

Annons

Det är genom Film i Dalarna som erbjudandet kommit till Nås om ett besök av en grupp estniska filmarbetare. Med sin buss turnerar gruppen i Dalarna och Värmland under namnet "Kinobuss kommer".

Kinobuss är ett filmvisningsprojekt som också vill lära ut hur det i dag går att göra film med enkla medel. I tre år har projektet funnits i Estland där gruppen besökt ett 15-tal mindre orter med den gamla sovjetiska buss som blivit gruppens varumärke.

- Dalarna är första länet i Sverige som får besök av Kinobuss sedan fortsätter turnén till Värmland, säger Mimmi Fors från Film i Dalarna.

Film i Dalarna har genom estniska institutet i Stockholm fått uppdraget att förmedla kontakten med de orter som ska besökas. På fem orter, Bjursås, Ludvika, Leksand, Nås och Mora kommer gruppen att slå upp sina två tält där de både visar film och håller en skaparverkstad, workshop, i filmskapande för alla intresserade, även om ungdomar är främsta målgruppen. En stor duk för utomhusvisning av film finns också med på resan Där kommer publiken att kunna se prov på estnisk filmproduktion. Den estniska gruppen består av unga estländare med brinnande filmintresse som helt ideellt genomför projektet. Det kostar ingenting att för den som vill se film eller lära sig hur man kan göra film med hjälp av billiga kameror och enkla redigeringsprogram som kan användas på vanliga hemdatorer.

- Det här är ett sätt som vi hjälper filmare att hitta spelplatser för sina filmer. I vårt arbete ingår också att hjälpa filmintresserade att göra film, säger Mimmi Fors.

I samband med Kinobussens besök kommer också lokala filmare att få chansen att visa upp sig. I Nås blir det gamla tider som står för det lokala inslaget. Jont Gottfrid Andersson gjorde på 40- och 50-talet filmer som skildrar vardagslivet i Nås och dessa kommer att visas i ett av tälten.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons