Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estlands regering kompromisslös

Annons

Estlands regering avvisar kompromisslöst alla anklagelser om felgrepp som skulle ha bidragit till de senaste dygnens upplopp i Tallinn.

Regeringens ansvarige, försvarsminister Jaak Aaviksoo, erkänner i samtal med TT att de våldsamma reaktionerna delvis överraskade honom.

En talesman för regeringen uppger för TT att bronssoldaten kommer att visas upp under måndagen. Regeringen vill få stopp på rykten om att statyn skulle ha skadats.

Det har framförts anklagelser om att regeringen ville provocera fram upploppen för att få en ursäkt att snabbt flytta bronssoldaten. Aaviksoo blir allvarlig.

Beslutet natten till i fredags att flytta statyn före gryningen var inte helt oplanerat.

President Toomas Ilves sade för några månader sedan till TT att han ansåg att statyn borde få stå kvar. På söndagen omtalade Ilves talesman Toomas Sildam att presidenten blev informerad innan det nattliga beslutet togs, men han får enligt författningen inte ha några synpunkter.

Estlands regering anser sig ha fått stöd från flera grannländer men inte från Sverige för sitt agerande under oroligheterna.

Paet sade att statyn flyttats eftersom den minner esterna om sovjetockupationen och samtidigt blivit brännpunkt för oroligheter. Dessutom ligger soldatgravarna i närheten invid en busshållplats, vilket inte ger gravfrid.

Bronssoldaten kommer att återinvigas som grav- och krigsmonument den 8 maj på en krigskyrkogård.

Den 8 maj firas i Västeuropa segern över Hitlertyskland, och den 9 maj är det den sovjetryska segerdagen. Den brukar i Tallinn högtidlighållas vid soldatstatyn.

Efter två nätter med våldsamma upplopp i Tallinn blev natten till söndagen relativt lugn. Polisen gjorde bara enstaka gripanden. I Narva vid ryska gränsen greps dock 50 ungdomar som släpptes inom kort. En rysk medborgare utvisades, rapporterade nyhetsbyrån BNS, men orsaken till utvisningen framgick inte.

Flera av den estländska regeringens hemsidor har de sista dagarna utsatts för angrepp av hackare och tidvis legat nere.

TT

Mer läsning

Annons