Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estland väntar på Bildts reaktion

Annons

Estlands regering anser sig ha fått stöd från flera grannländer men inte från Sverige för sitt agerande under de senaste dagarnas oroligheter.

TT: Är ni förvånade?

Urmas Paet skruvar på sig och funderar några sekunder.

TT: Är ni besvikna?

Utrikesminister Bildt har på sin blogg kort förklarat att "det som nu händer är en fråga för det demokratiska Estland självt".

Den kontroversiella sovjetiska bronssoldat som Estlands regering lät flytta till hemlig plats i fredags morse kommer att återinvigas som grav- och krigsmonument den 8 maj, förklarade försvarsminister Jaak Aaviksoo vid en presskonferens på söndagen.

Den 8 maj firas i Västeuropa segern över Hitlertyskland och den 9 maj är den sovjetryska segerdagen som i Tallinn brukar högtidlighållas vid bronssoldaten.

Sedan i torsdags kväll har omkring 1|000 personer gripits i samband med de upplopp som följde på regeringens beslut att flytta monumentet och gräva upp flytta soldatgravarna i dess närhet.

De flesta gripna är släppta men 46 sitter häktade och förundersökning pågår mot dem. Flera misstänks skyldiga till uppvigling, vilket kan ge upp till fem års fängelse.

Utrikesminister Urmas Paet sade vid presskonferensen att man beslutat flytta statyn eftersom den minner esterna om sojvetockupationen och samtidigt har blivit brännpunkt för oroligheter.

Dessutom är soldatgravarna i närheten placerade invid en busshållplats, vilket inte ger gravfrid, konstaterade Paet.

Han anklagade samtidigt Ryssland för lögner om fascism i Estland. Han sade sig vara orolig för den estländska ambassadens säkerhet i Moskva.

Paet anklagade också ryska journalister för falska rapporter om att ryskspråkiga poliser lämnat den estländska poliskåren i samband med upploppen.

Symboliskt nog försenades presskonferensen på grund av att tekniken först inte klarade av tolkningen till ryska.

TT

Mer läsning

Annons