Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estland: Reformpartiet leder

Annons

Den sittande regeringskoalitionen i Estland ser ut att gå mot en valseger när de första preliminära resultaten kommit efter dagens parlamentsval i Estland.

Enligt bedömare väntar nu avancerat maktspel om positionen som regeringschef.

Premiärminister Andrus Ansips Reformpartiet var i ledningen när de första preliminära resultaten kommit in. Reformpartiet låg på 27 procent och koalitionspartnern Centerpartiet på 21 procent.

De 675 vallokalerna i Estland stängde klockan 19 svensk tid.

Det konservativa Res Publica fick 20,9 procent av de 170 000 förhandsrösterna och de 30 275 elektroniskt avlagda rösterna.

De flesta bedömare tippar en fortsättning för den sittande koalitionen, men det finns minst tre kandidater som regeringsbildare.

Det är det vänsterinriktade Centerpartiets ledare Edgar Savisaar, det liberala Reformpartiets premiärminister Andrus Ansip och så Mart Laar, som står i spetsen för en högerallians mellan Fosterlandsförbundet och konservativa Res Publica.

För advokaten var även De gröna ett lockande alternativ. Partiet lär nu återkomma i parlamentet efter många år och kan bli jokern i regeringsleken.

Centerns skattehöjare Savisaar och Reformpartiets skattesänkare Ansip regerar nu ihop i en ohelig allians. Den kan fortsätta oberoende av vem som vinner.

Men Mart Laar utmanar med sin comeback i toppolitiken efter två perioder som regeringschef på 1990-talet.

Ett medelålders estniskt par i vallokal 24 vid Frihetstorget röstade också på Laar efter att ha tröttnat på Reformpartiet.

I valrörelsen har generösa löften haglat efter Estlands rekordhöga ekonomiska tillväxt. Centerpartiet har tagit i värst och förutskickat en fördubbling av genomsnittslönen till 25 000 estniska kronor (6 000 svenska) om fyra år. Man har också lovat mer pengar till vård, skola och omsorg.

Centern lockar både estniska och ryska väljare, främst pensionärer. Partiet har kampanjat intensivt i ryskdominerade förorten Lasnamäe.

Centern framstår som beskyddare av Tallinns kontroversiella sovjetiska krigsmonument, som Reformpartiet vill flytta.

Men de radikala ryska aktivisterna är inte imponerade.

Men trots Alexanders röst tar sig Konstitutionspartiet inte in i parlamentet. De flesta ryskspråkiga invånare är inte medborgare och saknar rösträtt denna dag.

TT

Mer läsning

Annons