Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estland redde ut missförstånd

Annons

Det var ett olyckligt missöde när Estlands utrikesminister i söndags hävdade att landet inte fått något stöd från Sverige efter de våldsamma upploppen i Tallinn.

Det säger Ehtel Halliste som är taleskvinna för utrikesdepartementet i Tallinn.

På måndagen pratades Paet och Bildt vid på telefon och missförståndet klarades ut.

Dessutom kom UD i Tallinn med ett uttalande där Urmas Paet tackade för Sveriges stöd.

"Estland är mycket tacksamt för Sveriges förståelse och stöd", sade utrikesministern.

"Våra närmaste grannar har dagligen uttryckt sitt stöd och har gett praktisk assistans."

Ehtel Halliste beklagar det inträffade.

Genom Carl Bildts uttalande på svenska UD:s hemsida har Sverige gett Estlands regering precis det stöd den önskat efter de våldsamma upploppen i slutet av förra veckan.

Svenska diplomater kontaktade på Bildts uppdrag premiärminister Andrus Ansips kansli för att utröna vad som var viktigt för Estland att få med i ett stöduttalande.

En källa inom det svenska utrikesdepartementet säger att det var tre punkter: att våldet är beklagligt, att det som händer är en intern fråga för Estland och att Sverige har tilltro till Estlands förmåga att hantera situationen.

Allt detta fanns med i det officiella uttalande från Bildt som under söndagen var publicerat på UD:s hemsida.

I diplomatins värld innebär detta att Estland fått ett kraftfullt stöd från Sverige. Dessutom har Bildt stått i kontakt med sin gode vän, Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

Dagstidningen Postimees i Tallinn räknade på måndagen upp vilka politiker och länder som uttalat sitt stöd till den estländska regeringen. Carl Bildt finns med i täten tillsammans med politiker från bland andra Finland, Lettland, Litauen och Polen.

TT

Mer läsning

Annons