Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estland redde ut missförstånd

Annons

Det var ett olyckligt missöde när Estlands utrikesminister Urmas Paet i söndags hävdade att landet inte fått något stöd från Sverige efter de våldsamma upploppen i Tallinn.

Genom ett uttalande av utrikesminister Carl Bildt på svenska UD:s hemsida hade Sverige gett Estlands regering precis det stöd den önskat.

På måndagen pratades Paet och Bildt vid och missförståndet klarades ut. Dessutom kom UD i Tallinn med ett uttalande där Paet tackade Sverige. "Estland är mycket tacksamt för Sveriges förståelse och stöd", meddelade utrikesministern.

Ehtel Halliste, UD-taleskvinna, beklagar det inträffade. Paet visste inte i söndags att det fanns ett uttalande från Bildt, förklarar hon.

Svenska diplomater kontaktade på Bildts uppdrag premiärminister Andrus Ansips kansli för att utröna vad som var viktigt för Estland att få med i ett stöduttalande.

En källa i svenska UD säger att det var tre punkter: att våldet är beklagligt, att det som händer är en intern fråga för Estland och att Sverige har tilltro till Estlands förmåga att hantera situationen.

Allt detta fanns i uttalandet från Bildt. I diplomatins värld innebär detta att Estland fått ett kraftfullt stöd från Sverige. Dessutom har Bildt stått i kontakt med sin gode vän, Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

Dagstidningen Postimees i Tallinn räknade på måndagen upp vilka som uttalat stöd för den estländska regeringen. Bildt finns med i täten tillsammans med politiker från bland andra Finland, Lettland, Litauen och Polen.

Bildt instruerade på måndagen svenska ambassaden i Moskva att också besöka Estlands ambassad, som var belägrad av ryska demonstranter.

När det visade sig att Estlands ambassadör Marina Taljurand hade ett möte på tyska ambassaden, granne till den svenska, passade chargé d'affaires Lars-Gunnar Wigemark på att träffa henne tillsammans med EU-ordföranden Tysklands ambassadör och en representant för EU-kommissionen

Taljurand fick hjälp av polisen att ta sig ut och återvända in. Men det stod fortfarande folk utanför.

TT

Mer läsning

Annons