Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estland missnöjt med Estonia-svar

Annons

Haverkommissionens förklaringar om Estonias förlisning duger inte, anser den estländska regeringens expertgrupp. Bland annat påpekar gruppen att vittnen motsäger kommissionens bild av sjunkförloppet.

Expertgruppens tredje rapport om Estoniakatastrofen 1994 presenterades på torsdagen i Tallinn.

Där kritiseras den internationella haverikommissions svar på frågor som expertgruppen ställde förra året.

Bland annat pekar man på att ögonvittnesskildringar motsäger haverikommissionens bild av när Estonias bogvisir öppnades.

De hårda stötar som flera passagerare känt och hört i ett tidigt skede av förlisningen har heller inte förklarats tillfredsställande i haveriutredningens slutrapport från 1997, konstaterar den estländska expertgruppen.

"Motsägelser, som inte kan avfärdas, i nyckelfrågor är uppenbart ett faktum som har förminskat slutrapportens och hela utredningens trovärdighet och gjort det möjligt att angripa rapporten", skriver den estländska regeringens expertgrupp.

Gruppen anser också att haverikommissionen inte har ägnat tillräcklig uppmärksamhet åt frågorna om hur Estonia vattenfylldes och varför fartyget sjönk så snabbt.

"Så länge det inte är känt när och hur vatten kom in under bildäck, är det inte möjligt att beskriva sjunkförloppet på ett riktigt sätt", skriver expertgruppen.

Gruppen är alltså missnöjd med flera av de svar som haverikommissionens estniske representant Uno Laur gett.

Expertgruppen kommer därför att fortsätta sitt arbete och planerar att lämna en ny rapport i oktober.

Gruppen tillsattes av Estlands regering för två år sedan och leds av vice riksåklagare Margus Kurm.

TT

Mer läsning

Annons