Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Essverks anställda får lön

Annons

Det var förra onsdagen som företaget med sina runt 60 anställda begärdes i konkurs.

- Även om jag ännu inte sett något ljus i tunneln är det min stora övertygelse att Essverk kommer att leva vidare i en eller annan form, betonar Svenvall.

Hur och i vilken omfattning som de anställda kommer att beröras vill han dock inte uttala sig om.

- Av naturliga skäl har jag inte hunnit att sätta mig in i företagets finanser. Jag tror att vi kommer att vara i mitten av augusti innan några skarpare konturer kommer att synas, siar förvaltaren.

Göran Svenvall har ingen uppfattning hur stora skulder som finns i konkursboet. Han vill heller inte kommentera uppgifterna om att företaget Strängbetongs inställda betalningar skulle vara den direkta orsaken till Essverks fall.

- Det finns uppgifter som gör gällande att så är fallet men jag vill först se över detta innan jag ger min syn på saken.

Svenvall anser att han för tillfället har tre prioriterade uppgifter att arbeta med. Först av allt att rädda så många av de anställda som möjligt kvar i bolaget.

Vidare att de order som tecknats också blir fullföljda för att Essverks goda renommé ska kvarstå. Och för det tredje, inte minst, en kontinuerlig information till de anställda.

- Det är oerhört viktigt att de anställda hela tiden får vara med i processen. Vi har en oerhört kunnig personal som vi måste vara rädda om.

Flera av de anställda känner Svenvall sedan tidigare.

- Jag var förvaltare vid Essverks senaste konkurs 1991. Den gången lyckades vi rädda företaget när Tryggve Sjöberg tog över.

- Flera av de anställda i gamla Essverk följde med till den nya ägaren och jag hoppas verkligen att fallet blir det samma den här gången.

Essverk har ingen egen facklig avdelning på verkstadssidan utan är med i metalls avd. 100.

När tidningen på måndagen ville höra hur de anställda såg på den uppkomna situationen var det ingen som ville yttra sig.

Den 15 augusti sker edgången vid Falu tingsrätt. Då ska förvaltaren och ägaren Tryggve Sjöberg redogöra för den ekonomiska situationen som rådde vid konkursdagen.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons