Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersättning till brottsoffer slopades

Annons

Det var i februari 2003 som 47-åringen hade besök av två män i sin lägenhet. En hel del alkoholförtäring förekom och under festen uppstod det bråk mellan 47-åringen och en av besökarna.

Den tredje mannen som fanns i lägenheten tyckte stämningen blev obehaglig och ville inte vara kvar i lägenheten. När han gick såg han hur mannen som var kvar i lägenheten delade ut ett slag mot näsan på 47-åringen som började blöda.

Utifrån de skador 47-åringen hade kunde tingsrätten fastställa att ytterligare slag hade tillfogats honom i ansiktet, efter att vittnet lämnat lägenheten.

Förutom att 47-åringen hade skador i ansiktet har han haft smärta, svullnader och yrsel.

Varken 47-åringen eller gärningsmannen har något minne av händelsen.

Trots det dömdes gärningsmannen för misshandel och tillerkände 47-åringen 4 000 kronor för sveda och värk, samt 15 000 kronor för kränkning.

Brottsoffermyndigheten har dock avslagit ersättningen till 47-åringen.

Skälet är bland annat att beloppet för sveda och värk motsvarar en akut sjukdomstid på två månader och under den tiden har 47-åringen bara anlitat sjukvården en gång. Dessutom anses skadorna som lindriga och han får utifrån detta en ersättning på 2 000 kronor.

Ersättningen för sveda och värk kan sänkas om det anses att den som skadats genom sitt uppträdande i samband med brottet ökat skaderisken. Misshandeln har sin grund i ett bråk mellan 47-åringen och gärningsmannen. Utifrån detta halveras ersättningen till 47-åringen och fastställs till 1 000 kronor.

Eftersom 47-åringen uppträtt på det viset han gjort i samband med misshandeln och andra omständigheter i samband med brottet anser inte brottsoffermyndigheten att 47-åringen utsatts för kränkning i sådan omfattning att det ger rätt till ersättning. Därför får han ingen ersättning för kränkning.

Det som återstår är 1 000 kronor för sveda och värk, men där får myndigheten dra av ett belopp på 1 500 kronor och därmed blir det ingen ersättning utbetald till 47-åringen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons