Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernst Rolf besökte sin bestefars barndomshem

Annons

Dagens Ernst Rolf är chefredaktör för Moss Dagblad, en tredagarstidning med 8 500 exemplar i upplaga, och pianopedagog.

Hemma i Moss i Norge driver han, vid sidan av redaktörsjobbet, en akademi som utbildar pianister.

Sången och musiken har alltså gått i arv från farfar, den berömde revyartisten Ernst Rolf.

- Trots att bestefar (farfar) dog långt innan jag föddes var han alltid närvarande i vårt hus. Hans skivor spelades. Hans noter låg framme.

- Så jag blev tidigt intresserad av musik, även om min grej mest är den klassiska delen, säger den norske ättlingen, som i går besökte farfars barndomshem i Falun i samband med en tillställning, arrangerad av kulturförvaltningen.

Dagens Ernst Rolf är en mångsysslare. I hemstaden Moss, som betraktas som en förstad till Oslo, är han en kändis - redaktören och pianoläraren är välkänd.

Men namnet förpliktar förstås också.

Dåtidens Ernst Rolf var oerhört stor i Norge, där han gjorde många långa och bejublade turnéer.

- Jag skulle tro att bestefar är lika stor i Norge som i Sverige. Folk kommer ihåg honom. Hans sånger glöms aldrig bort, säger den 53-årige norrmannen, som egentligen skulle ha haft något av sina fyra barn eller fem barnbarn med sig till Falun, men han kom ensam.

- De fick inte ledigt från sina jobb. Och så hade man andra åtaganden. Ni vet hur det är. Men så många som möjligt i familjen ska besöka gården i Falun inom kort. Det är viktigt att lära känna sina rötter.

Ernst Rolf levde mellan 1891 och 1932. Han dog i lunginflammation efter ett självmordsförsök. Han drogs med både personliga och ekonomiska problem.

Under glansåren runt 1925 var han kanske Sveriges mest kände och älskade sångare.

1985 invigdes Rolfgården på Elsborg - hans barndomshem. Ernst Rolf flyttade en del som ung, men kallade alltid Falun för hemstaden.

Hans samlingar, som förvaltas av kulturförvaltningen, växer hela tiden.

I fem skåp på biblioteket finns notsamlingar, skivor, brev och dagböcker.

- Hade vi tid att jobba mer med detta skulle samlingen bli ännu större, säger Elisabeth Hemström, som deltog i Ernst Rolf-kavalkaden i går genom att berätta om hans samling.

Musiken och sången sköttes av Bertil Larsson, Bertil Mogrind och Majny Michaelsson. Regnet kom ingen undan den här dagen heller.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons