Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erikshjälpen tio år

Annons

Det var en kall februaridag 1994 och dåvarande kommunalrådet Anki Dåderman invigningstalade. I kön stod 30-40 personer och väntade på att Erikshjälpen skulle öppna butiken i före detta Korskyrkan för första gången.

När församlingen upplöstes skänkte de Korskyrkan till Pingstförsamlingen i Rättvik. Arne Borg, som då var medlem i Korskyrkan, fick en klar bild av att öppna försäljning i kyrkan till förmån för drabbade människor i både Sverige och världen.

Stiftelsen Erikshjälpen som finns över hela Sverige etablerades i Rättvik. Det blev omedelbart en framgång. 1997 nådde försäljningen över drömgränsen en miljon kronor.

Försäljningssiffrorna pekar ständigt uppåt och när Erikshjälpen byter lokal och får betydligt större butiksyta med stor klädavdelning tror Waldemar Landén, butiksföreståndare omsättningen kommer att öka ytterligare.

- Överskottet från försäljningen har under de här tio åren blivit fyra miljoner. Totalt har vi sålt för 12 miljoner kronor. Resten går till fastighetskostnader, löner, lastbilen och så vidare. Min önskan är att överskottet, det vill säga biståndet, ska öka till 40 procent av omsättningen. Vi har ändå sålt stora kvantiteter för att komma upp i 12 miljoner med tanke på att genomsnittspriset på våra varor är 15 kronor, då är även möblerna inräknade. Omsättningen var förra året 1,7 miljoner kronor, säger Waldemar, som varit föreståndare i två år.

- Men det är inte enbart ett penningresultat vi strävar efter. Erikshjälpen ger en del jobb i Rättvik. Människor som behöver en social gemenskap finns här. Vi har bland annat kontakt med socialförvaltningen, arbetsmarknadsenheten och frivården.

Försäljningen i Rättvik har till exempel gått till Erikshjälpens projekt i Kambodja där organisationen har byggt upp ett nytt samhälle som tidigare var ett slumområde. Erikshjälpen i Sverige driver för närvarande hjälparbete i 50 länder.

Annat bistånd har bland annat gått till de baltiska staterna, Rumänien och Ukraina under de senaste åren.

Susanne Momqvist är frivilligarbetare sedan två år tillbaka.

- Jag trivs jättebra och det här arbetet betyder så mycket för mig. Jag är så glad att få vara i det här trevliga gänget, säger Susanne , som känner att hon gör en insats, ett arbete som betyder något för någon annan.

Och det är just det som är hela drivkraften i Erikshjälpens organisation.

- Jobbet betyder allt, säger Mia Hedblom, frivilligarbetare sedan nio år tillbaka. Vi bidrar till hjälpen för nödlidande. Vi känner att vi gör ett viktigt arbete, säger Mia och Kerstin Wahlblom och fortsätter prismärka gardiner till dagens försäljning.

Det blir en speciell lördag i dag på Erikshjälpen, tårtkalas och lite extra fest för att fira det tioåriga hjälparbetet. Den 24 april invigs den nya butiken på Reparatörvägen 5 i Rättvik med mer gardiner, mer kaffekoppar och mer av precis allting.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons