Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erikshjälpen ger dagskassan

Annons

I staden Dobele, åtta mil från Riga, driver den lettiska pingströrelsen Bauska en matstation. Här delar man ut mat till skolbarn vars föräldrar inte har råd med avgiften för skollunch.

Onsdagens dagskassa från Erikshjälpens second hand-butik går till reparation av kök och toalett i matstationens hus.

- De har inga sanitetsmöjligheter utan måste tvätta sig i köket, säger Åke Östman, föreståndare för second hand-butiken.

Lettland är fattigare än man förstår när man kommer dit som trist, enligt Åke Östman.

- Kommer man till Riga är det som att komma till Stockholm, med fina butiker och välstånd. Men åker man ut på landsbygden är det som att hamna i 20- eller 30-talets Sverige. Lettland behöver vår hjälp.

Erikshjälpen drivs av Pingstkyrkan och tar emot kläder, möbler och annat som skänks av privatpersoner, företag och organisationer.

Delar av det skänkta fraktas till Lettland och delar av det säljs i second hand-butiken på Gussarvsgatan. Intäkterna från försäljningen går till fraktkostnaderna.

Varje månad går en lastbil med insamlade förnödenheter från Erikshjälpens butik i Bollnäs. Nästa vecka går även ett lass med skolbänkar från Hedemora, skänkta av Gussarvsskolan. Lasten ska också fyllas ut med kläder och bäddsoffor. Frakten sköts i samarbete med Anki Roosliens stiftelse i Långshyttan.

TOMMY HARNESK

Mer läsning

Annons