Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik valde bort S:t Mikaelsskolan för golfgymnasium

Annons

I fyra år har Erik Bäremo spelat golf, sedan ett år tillbaka gör han det även på skoltid. Den 24 augusti börjar Erik sitt andra år på golfgymnasiet i Växjö.

Det är 60 mil till Eriks skola, så han kommer bara hem på de längre loven. Den som saknar Erik mest när han är borta är lillebror Emil, sex år.

- När jag kommer med tåget kommer han springande längs perrongen, säger Erik och berättar att Emil också ska börja spela golf nu. Ingen av föräld-rarna spelar och det var en granne som fick Erik intresserad av golf.

- När han började spela ville jag också börja. Sen tränade jag jättemycket.

Erik höll på med många olika sporter när han var yngre, men fotboll, hockey, innebandy och bordtennis fick stå tillbaka för golfen när det var dags för gymnasiet.

- Jag var bäst på det, det är inte lika kul när man inte är bra. Och så var det roligast också, säger Erik.

Det blir mycket golf för Erik, i skolan och på fritiden. Under terminen spelar golfeleverna gratis på Växjös banor och under sommaren är Erik ute på Moras golfbana nästan varje dag. Än har han inte tröttnat på golfen.

- Det kommer säkert en sådan period någon gång. Men det är ju nu det är säsong att träna för mig, säger han.

Han visste inte mycket om Växjö innan han flyttade dit.

- Det verkade vara en bra skola, den är inte så stor och det är bra gemenskap, säger Erik.

- Och så kommer det mycket bra idrottare från Växjö så det måste ju vara en bra stad.

Några problem med att flytta hemifrån redan efter högstadiet hade inte Erik. Han fick bra kompisar direkt och trivs i Växjö. Han berättar att det är många som tar en paus från skolan för att åka hem.

- Jag tror man måste vara ganska trygg i sig själv, säger Erik som delar en lägenhet i Växjö med två andra idrottskillar. Han vet vad han tycker är jobbigast med att bo själv.

- Att vara borta från mamma, att diska och tvätta kläder själv.

Samtidigt tycker han att även det bästa är:

- Att vara borta från mamma, slippa tjat och att man lär sig ta hand om sig själv.

För att komma in på golfgymnasiet krävs först att man tar sig in på det program man vill läsa och sedan väntar en uttagning för själva golfmomentet. Cirka tjugo elever går på golfgymnasiet.

Erik läser på Naturvetskapliga programmet och tycker att det är tufft, mycket läxor och mycket att göra men han tar skolarbetet seriöst.

- Man vill ju var bäst, även i skolan, säger han.

Erik vet inte hur hans framtid inom golfen ser ut.

- Det beror på hur det går, det är klart att jag ska satsa om det går bra, säger han, men räknar ändå med att läsa vidare efter gymnasiet.

- Det är därför jag har valt natur, det är så brett att jag kan bli vad som helst.

Snart är golfsäsongen över i Mora, i Skövde är den lite längre men det blir ingen vila för golfeleverna bara för att sommaren är över.

- Vår tränare äger en inomhusanläggning så det blir mycket teknikträning, säger Erik som fortfarande njuter av sommaren.

- Det är skönt att vara hemma, jag slipper laga mat och om man lägger kläderna i tvättkorgen kommer de tillbaks rena, skrattar Erik som åker tillbaks till skolan några dagar tidigare.

- Jag måste hem och städa, mamma och pappa är där nere nu och de ringde precis hem och skällde på mig för att det är så stökigt.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons