Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Nord har avlidit

Annons

Under mer än 60 år verkade han inom Gagnefs församling och svarade för en stor insats i samband med tillkomsten av Gagnefs församlingshem.

Erik Nord var född i Lindan, yngst i en syskonskara om sju barn, och kom till Stationssamhället genom giftermål.

År 1942 startade han Nords Trikå, en av många syfabriker i Gagnef. Den drev han fram till 1960-talet, då han blev resande. Under en följd av år var han också verksam inom brandförsvaret.

Hans morfar Bergs Olov Persson hade kyrkliga förtroendeuppdrag och brukade gå från hemmet i Lindan till förrättningar i kyrkan och sammanträden i andra lokaler. Eriks far Anders Nord fick ta över en del av svärfaderns uppdrag, men han använde cykeln som kommunikationsmedel.

Erik kom också -genom tillfälligheter och självklart också av intresse -att upprätthålla familjens tradition av kyrkligt arbete.

- Jag jobbade i Montelius affär när jag fick telefon om att jag skulle delta i ett sammanträde med kyrkorådet. Anders Hane hade fått förhinder och jag var - utan att ens veta om det - vald till suppleant, berättade han vid ett tillfälle.

Under årens lopp hade han många förtroendeuppdrag. Han var bland annat ledamot av kyrkofullmäktige samt ordförande i kyrkorådet, kyrkogårds- och fastighetsnämnden och den grupp som förberedde och genomförde bygget av församlingshemmet.

-Det är inte utan att jag är lite stolt över att ha kunnat medverka till att ge Gagnef ett vackert och väl fungerande församlingshem, förklarade han för några år sedan.

Han var också ledamot av styrelsen för Ada Andersson-fonden, som verkar för att ge de äldre möjlighet att delta i församlingens verksamheter, och kommunalpolitiskt aktiv inom folkpartiet, som han representerade i både kulturnämnden och fritidsnämnden.

Dessutom var han aktiv i bland annat Friluftsfrämjandet, Odd Fellow, hantverksföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan.

När Vuxenskolan instiftade ett kultur- och folkbildarpris var Erik Nord, som ledde kurser i bland annat lieslipning och -slåtter, en av de första som fick ta emot det för "sitt engagemang, stora kunnande och mångåriga arbete med att lära ut samt bevara gamla seder och hantverkstraditioner".

-Jag har aldrig sett lieslåtter som någonting märkvärdigt, sade Erik när han prisades för att han fört hantverkstraditionerna vidare och bidragit till att bevara slåttermarkernas mångfald och ögonfägnad.

Erik Nord belönades också med Friluftsfrämjandets högsta utmärkelse, Stora förtjänsttecknet, för mer än 15 års ledargärning.

Han trivdes i fäbodställena Backbodarna och Tjärnbodarna, tyckte om att fjällvandra och göra skidturer och ägnade gärna fritiden åt resor i såväl Sverige som andra länder.

Erik Nord, som brukade betona att han under större delen av sin livsgärning haft ett ovärderligt stöd av makan Ingalill, var aktiv i det sista och avled i hemmet.

Närmast sörjande är makan Ingalill och två barn med familjer.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons