Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Lindbergs film på video

Annons

Dagens glada besked till Grangärdeborna:

Erik Lindbergs Grangärdefilm från 1948 kommer på video.

Det var under en period 1948-49 som den utvandrade Grangärdefotografen var hem på ett längre besök och passade på att dokumentera "allt" i sin hembygd.

Filmen, som i huvudsak är gjord i svartvitt, har bland många unika inslag även en sekvens som upptar invigningen av Grangärdedräkten i Grangärde kyrka 1948.

Det avsnittet är gjort i färg, en ganska exklusiv företeelse bland amatörfilmare vid den tidpunkten.

När Lindberg gästade sin hembygd 1970 beslöt han sig för att skicka hem sin film från besöket 1948-49 och låta Grangärde hembygdsförening ta hand om materialet, vilket också skedde. Där hamnade filmen i föreningens arkiv och visades vid ett begränsat antal tillfällen.

Bland annat medverkade den hemvändande fotografen själv filmen hos PRO i Nyhammar.

Nu har styrelsen i Grangärde Hembygdsförening gjort slag i saken och gjort filmen tillgänglig för allmänheten, ett hedervärt initiativ. Den mastiga filmkakan har gjorts om till en mera hanterlig video och 8 april är det nypremiär för filmen i Nyhem, Nyhammar och här kommer man också att ha filmen till försäljning, berättar ordföranden Håkan Kullstrand som givetvis är mycket belåten över att göra detta stycke hembygdshistoria tillgänglig för eftervärlden.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons