Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik jobbar gärna med politiken

Annons

Hur kom det sig att du började engagera dig politiskt?

- Jag har intresset med mig hemifrån; båda mina föräldrar är politiskt aktiva. När jag var 17 år gick jag med i ungdomsförbundet efter att ha träffat andra aktiva som, så att säga, drog med mig.

Ser du ett problem i att partierna rekryterar allt färre ungdomar?

- Relativt många unga engagerar sig faktiskt inom partiernas ungdomsförbund, men steget därifrån till de riktiga partierna är långt. En del äldre politiker har svårt att träda tillbaka för de yngre och låter dem inte föra fram sina nya tankar. Attityden måste nog ändras.

Erik tycker att den svenska formen av representativ demokrati funkar bra.

- Jag tror att antalet ledamöter i de olika församlingarna är tillräckligt stort för att väljarna ska kunna känna att det är möjligt att påverka. Det är också viktigt att tillsätta mandat proportionerligt, så som vi gör här, och inte enligt en massa andra principer som de gör i till exempel USA.

Bör rösträttsåldern sänkas, höjas, eller vara oförändrad?

- Man skulle nog kunna sänka rösträttsåldern utan att det påverkar valresultatet i särskilt hög grad, men jag tycker att det är bra att få rösta vid 18. Då blir man myndig och det borde sammanfalla med alla de rättigheter som hör vuxenlivet till.

En hel del politiker ser politiken som en karriär och har i princip inget annat yrkesliv i bagaget. Erik menar dock att så inte är fallet för honom.

- Jag vill vara med och dra mitt strå till stacken, men inte på heltid.

ELIN STAFFAS

Mer läsning

Annons